E2h

Hur man äter en kost hjärtpatient

En hjärtpatient eller någon med ett hjärtfel behöver ändra det sätt han eller hon äter. Medicinering kan säkert lindra symptomen, men utan stöd från en hälsosammare kost, kommer de kardiovaskulära problem kvarstår. Här är förslag för att göra din kost hälsosammare för ditt hjärta.

Hur man äter en kost hjärtpatient. Undvik det dåliga kolesterolet.
Hur man äter en kost hjärtpatient. Undvik det dåliga kolesterolet.

  • Undvik det dåliga kolesterolet. För mycket dåligt kolesterol eller LDL (low-density lipoprotein) är förmodligen vad som orsakade hjärtproblem i första hand. LDL är riklig i animaliskt fett. Om du inte kan leva utan kött, kan du åtminstone gå för magert nötkött. Men du har fortfarande att konsumera en mycket mindre mängd än tidigare. Med fjäderfä, undvik huden (ta bort det innan tillagning) och äter bara det vita köttet från bröstet delarna. Lägga mer fisk i din kost. Fisk är känd för att ha omega-3, som är en fettsyra som tillhör det goda kolesterolet grupp eller HDL (high density lipoprotein). Tänk på att köttet är inte den enda boven i dramat. Se upp för mejeriprodukter fetter (smör, helmjölk) och kolesterol i ägg, och bara använda fleromättade oljor. Håll dig borta från skräpmat helt!
  • Gå till andra proteinkällor. Bara för att du ska äta mindre kött det betyder inte att du kommer att få mindre protein. Fisk är redan proteinrik. Men det finns också goda vegetabiliska proteinkällor. Baljväxter är en av dem. Dessa skulle vara bönor, linser, ärtor, etc. Sojabönor är också rikt på protein och lite fett. Det finns sätt att laga tofu som inte larmar dina okända smaklökar. Vissa frukostflingor kommer också berikade med sojaprotein.
  • Bolster ditt immunförsvar. En hjärtpatient är sårbara för andra sjukdomar. Den gemensamma influensa till exempel kan komplicera befintligt skick och höja blodtrycket till farliga nivåer. Lösningen är att skydda dig från bakterie-eller virusinfektioner genom att ta in mer vitamin C. Citrusfrukter är populär källa. Det är mindre känt men gröna bladgrönsaker är också faktiskt full av vitamin C. Förutom frukt och grönsaker, det finns kryddor med medicinska egenskaper som vitlök och gurkmeja som direkt bekämpa infektioner. Vitlök har den extra fördelen att de bidrar med kardiovaskulära problem. Zink är också rekommenderas som en immunitet booster eller hjälpa dina virus kropp att bekämpa.
  • Ät ofta men med mindre mängd. De flesta människor med hjärtproblem är överviktigt. Men bara för att du har ersatt din kost med hälsosammare typer av livsmedel, ger det inte dig en fortsatt tillstånd till över-äta. En strategi för att ta bort denna dåliga vana är att öka frekvensen av dina måltider utan att minska kvantiteten för var och en. När du konsumerar för mycket på en gång, sätta dig en hel del påfrestningar på bukspottkörteln. Du vill inte lägga diabetes till ditt redan försvagade kardiovaskulära tillstånd.


De flesta människor tror att en hjärtpatient diet består av intetsägande och kapitalt smaklös mat. Det behöver inte vara fallet. Det finns en hel del magra kokböcker där ute som kan lära dig hur man förbereder läckra måltider som fortfarande är bra för hjärtat.