E2h

Hur man behandlar brännskador

Lär dig att behandla en brännskada snabbt och effektivt!

Oavsett om du bränner dig på en het locktång eller ditt barn sträcker sig efter en het spis, brännskador är smärtsamma och ofta skrämmande. Det finns många missuppfattningar och skrock om hur man behandlar brännskador, men följ dessa steg och du bör göra en fullständig återhämtning.

Att behandla en brännskada:

 1. Omedelbart köra brinna under kallt vatten. Om du bränner fingret eller handleden, är detta enkelt att göra i diskhon. Om emellertid bränna på en mindre bekväm del av din kropp, sänk den del av kroppen i en sval bad eller linda in den i våta handdukar. Med barn som är i smärta och rädd, är det ofta lättare att plocka upp dem och lägg dem i en sval bad, kläder och allt, än det är att försöka övertyga dem att gå till diskbänken och stå stilla.

 2. Snabbt bedöma graden av brännskada. En tumregel är att första gradens brännskador är röda, andra gradens brännskador blister och tredje gradens brännskador rast eller svärta huden. Tredje gradens brännskador behöver omedelbar akutvård!

  Hur man behandlar brännskador. Omedelbart köra brinna under kallt vatten.
  Hur man behandlar brännskador. Omedelbart köra brinna under kallt vatten.

 3. Uppsök läkare om det behövs. Om du eller någon annan har en tredje gradens brännskada, ring 911. Också omedelbart söka akut läkarvård om det är en elektrisk brännskada, en kemisk brännskada, eller en brännskada till könsorganen eller ansikte. Om det är en andra gradens brännskada som täcker ett område som är större än din handflata, gå till akuten.

 4. Bandage den brända området. Med undantag av de situationer ovan, tillämpa en steril gasbinda eller dressing till området för att skydda den. Använd inte lim vid behandling av en brännskada - du kommer inte vill att skala den bort av bränd hud - och hålla bandaget lös så att luften kan cirkulera.

 5. Applicera inte isen. Is och isvatten kan må bra, men de kan skada huden ytterligare.

 6. Applicera inte antibiotika krämer eller smör. Vi har alla hört att smör kan användas för att behandla brännskador, men det kan faktiskt orsaka infektion och tätning i värme.

 7. Applicera aloe. Aloe-baserade krämer och geler kan användas för att behandla brännskador och lindra smärta.

 8. Lär dig att behandla en brännskada snabbt och effektivt! Snabbt bedöma graden av brännskada.
  Lär dig att behandla en brännskada snabbt och effektivt! Snabbt bedöma graden av brännskada.

  Ta smärtstillande. Acetylsalicylsyra, ibuprofen och paracetamol kan användas för att hjälpa till med smärtan, men acetylsalicylsyra bör inte användas av barn.

 9. Inte pop blåsor. Öppna upp blåsor eller plocka på bränd hud gör det möjligt att bli smittad.

 10. Var uppmärksam på läkning. Om det finns några tecken på infektion i det brända området, eller om smärtan fortsätter efter några dagar, kontakta din läkare.

Det är också viktigt att förhindra brännskador om möjligt - inte lämnar strykjärn och locktänger på, var försiktig med kokande vatten och ånga, och hålla barn borta från heta spisar! Det är alltid bättre att förebygga en brännskada än att behandla brännskador!