E2h

Hur man behandlar en allergisk reaktion mot amoxicillin

Amoxicillin är ett läkemedel som används för att döda vissa bakterier i kroppen. Även om det är oftast effektiv, kan vissa människor kropp tål inte amoxicillin. Denna intolerans dyker upp som en mängd obehag. Om du misstänker en allergisk reaktion mot amoxicillin, göra följande åtgärder.

  • Vet symtomen på en allergisk reaktion. Det finns olika symtom på en allergisk reaktion. Symptomen skiljer sig från där de visas och hur allvarliga de är. Symtomen omfattar hudutslag, klåda, hudrodnad, svullnad, nysningar, smärta, feber, magbesvär, diarré, andningssvårigheter, snabba hjärtslag, förvirring och medvetslöshet.  
  • Sluta ta amoxicillin. Genast sluta ta läkemedlet även om läkaren har sagt att du ska avsluta hela dosen. En allergisk reaktion är inte en normal effekt av amoxicillin.  
  • Undvik att ta drogen igen i framtiden. När en allergisk reaktion har inträffat på att ta amoxicillin, är det mycket troligt att det kommer att hända igen varje gång amoxicillin tas. Gör en lista över saker som du är allergisk mot, och inkluderar amoxicillin. Hålla denna lista med dig alltid.  
  • Be om ett alternativ till amoxicillin. Amoxicillin är bara en av de många antibiotika som finns tillgängliga. Amoxicillin är en typ av penicillin, som har en liknande struktur som vissa antibiotika, såsom cefalosporiner. När du är allergisk mot amoxicillin, kommer du att få andra antibiotika som inte liknar den.  
  • Ta små doser. När läkaren bedömer att du absolut måste ta amoxicillin, kan han få dig att ta små doser i början. Om kroppen inte visar komplikationer, kommer han gradvis öka dosen tills du får bekväm med den vanliga mängden.  
  • Ta antihistamin. Antihistamin ges för att bekämpa allergiska reaktioner. Det finns några som kan köpas över disk, såsom loratidin och dipenhydramine, medan andra är endast tillgängliga med ett recept. Antihistamin kan tas som en tablett, kapsel, nässpray eller en vätska. Instruktionerna varierar beroende på vilken medicinering är formen. Läs om hur man korrekt tar drogen.  
  • Ta en adrenalin skott. Adrenalin används för mer allvarliga symptom på allergisk reaktion. Detta läkemedel öppnar upp kroppens luftvägarna, förbättrar blodcirkulationen och slappnar kroppen. Adrenalin är ett receptbelagt läkemedel, och detta kan vara farligt för dem som har vissa hygienkrav. Läs och följ instruktionerna om hur du använder adrenalin skott.  
  • Lindra utslag. Behandla utslag med utslag salvor. Tvätta med mild tvål och ljummet vatten och hålla området rent. Klappa huden torr och undvika överdriven svettning eftersom fukt kan förvärra utslag.  
  • Behandla diarré. Fråga din läkare om en anti-diarré medicin som är säkert för dig. Ersätta det förlorade vätskan genom att dricka mycket vatten, fruktjuicer och elektrolyt drycker ersättning. Undvik att dricka alkohol, kaffe eller te. Ät lätta livsmedel såsom soppor, frukt, grönsaker, ris och vete. Undvik tung mat som är svåra att smälta som fläsk eller nötkött, stekt mat, fet mat och socker-rika livsmedel.  
  • Rest. En allergisk reaktion är tröttsamt, särskilt om det handlar om andnöd. Vila med huvudet platt på sängen och fötterna något förhöjd. Undvik tröttande själv.


Svåra allergiska reaktioner såsom andningssvårigheter

Hur man behandlar en allergisk reaktion mot amoxicillin. Vet symtomen på en allergisk reaktion.
Hur man behandlar en allergisk reaktion mot amoxicillin. Vet symtomen på en allergisk reaktion.

Svåra allergiska reaktioner såsom andningssvårigheter, oregelbundna hjärtslag, förvirring och medvetslöshet kräver omedelbar läkarvård. Har första hjälpen men gå till läkare så snart som möjligt. Ring efter hjälp om du är ensam. Den här artikeln är vägledande men inte ersätter medicinsk hjälp.