E2h

Hur man behandlar en blåslagen axel

Blåmärken är vanliga skador som egentligen inte behöver seriös läkarvård. En blåmärke orsakas av koagulering av blod under huden. Det är oftast blå svart färg, men kan verka röd ibland. Det är mycket lätt att behandla en blåslagen axel.

Hur man behandlar en blåslagen axel. Applicera tryck på blåmärken direkt efter skadan.
Hur man behandlar en blåslagen axel. Applicera tryck på blåmärken direkt efter skadan.

Följ de enkla stegen nedan om hur man behandlar en blåslagen axel.

  • Applicera tryck på blåmärken direkt efter skadan. Eftersom ett blåmärke är ett resultat av blodpropp, kan applicering av tryck bromsa blödningen. Det kan också stoppa blödningen genom att begränsa det blod som strömmar mot blåmärke. Detta kan skada, men du måste tolerera smärtan. Du kan också linda blåmärken tätt med en elastisk binda.
  • Växla sätta varm och kall kompress på blåmärke. Du kan sätta is i en handduk och vira den runt blåmärke. Lämna det på i ett par minuter och sedan ta bort den. Detta kommer att förhindra att huden bränns från isen. Kom ihåg att isen det om din blåmärke är fortfarande färska. Om efter två dagar blåmärke är fortfarande kvar, tillämpa en varm kompress på din blåmärke. Du kan värma upp vatten och placera den i en flaska. Om det är för varmt, linda flaskan med en handduk och sedan tillämpa den på blåmärke i fem minuter. Värme gör ökningen blodpropp till ytan vilket gör det lättare att försvinna. Du kan använda is efter att minska blodpropp.
  • Ta smärtstillande. Om smärtan är outhärdlig, kan du dricka smärtstillande såsom ibuprofen och paracetamol. Dessa smärtstillande är lätt tillgängliga på apotek. Ta smärtstillande var 8: e timme.
  • Bada i Epsom salt. Du kan också bada i ett badkar med varmt vatten och Epsom salt. Detta hjälper blåmärke läker snabbare.
  • Applicera Arnica kräm. Om blåmärke kvarstår efter två dagar, kan du också Arnica kräm. Arnica kräm kan köpas i apotek. Applicera den över blåmärke tills blåmärke försvinner. Du kommer att behöva tillämpa detta flera gånger under dagen. Applicera inte Arnica kräm om det finns skadad hud.
  • Gör din egen kräm. Om du inte vill använda Arnica kräm, kan du gå naturligt och göra din egen helande grädde. Du behöver sötmandel, pepparmynta och lavendel olja. Du behöver ¼ tesked sötmandel. Lägg till detta till en droppe pepparmint och en droppe lavendelolja. Täck blåmärke med en gasbinda efter applicering av denna blandning.
  • Drick apelsinjuice. Dricka mycket apelsinjuice kommer hjälpa till att läka blåmärke snabbare. Du kan också dricka saft av andra citrusfrukter.


Om blåmärke inte försvinner efter två veckor

Om blåmärke inte försvinner efter två veckor, har blåmärke kontrolleras av en läkare. Det blåmärke kan bli en allvarlig skada. Å andra sidan, om blåmärke kvarstår efter två veckor, men är mindre än tidigare, finns det ingen anledning att gå till sjukhuset. Bara fortsätta att tillämpa varm och kall kompress på blåmärke. Du kan också fortsätta att tillämpa Arnica kräm.