E2h

Hur man behandlar en brännskada

En av de vanligaste skadorna blir en brännskada

En av de vanligaste skadorna blir en brännskada. Det är ofta ett resultat av slarv eller brist på kunskap i hantering av föremål eller apparater som är varm eller brandfarligt. Människor som upplever brinner generellt känner lätt till extrem smärta beroende på svårighetsgraden av såret. Detta beror på att brännskador uppstår i huden som innehåller massor av nervändar. Oavsett orsaken, brännskador kräver omedelbar behandling. Därför är det ett måste att lära sig grunderna i att hantera brännskador.

Hur man behandlar en brännskada. Bestämma graden av brännskada.
Hur man behandlar en brännskada. Bestämma graden av brännskada.

  • Bestämma graden av brännskada. På så sätt kommer du att veta det lämpligt förfarande, eftersom varje grad kräver olika behandling. Det finns tre grader av brännskador. En första gradens brännskada kännetecknas av rodnad eller mindre svallning av det yttre skiktet av huden och är den mildaste formen av brännskada. Den andra gradens brännskada går tills det andra skiktet av huden, vilket är dermis som leder till blåsor. Slutligen är en tredje gradens brännskada mest dödliga där både det yttre skiktet och inre lagret av huden är skadad. Patienter eller offer med tredje gradens brännskada kan uppleva stötar och svår smärta.
  • Placera drabbade området i kallt rinnande vatten. När du inser graden av brännskada, omedelbart placera det drabbade området i svalt rinnande vatten i 10 till 15 minuter tills smärtan minskar. Detta gäller första och andra gradens-brännskador där ingen öppet sår. Rinnande vatten hjälper lindra smärtan och renar såret från smuts som kan påverka bränna. Om rinnande vatten inte är möjligt, använd en ren trasa, fuktad med kallt vatten och försiktigt knacka den på det skadade området. Nedsänkning av brännskada i kallt vatten bidrar till att minska svullnad. Kom ihåg att inte direkt tillämpa brännskador med isbitar eller några kalla föremål som de kan anstränga nerverna i huden bromsa läkningsprocessen.
  • Torka det drabbade området. Få en separat ren trasa eller vävnad (om ingen duk är runt) att torka området brännskadan. Gör detta försiktigt. Gnugga ej.
  • Applicera bränna salvor eller bränna geler till milda brännskador. Dessa produkter är gjorda med speciella ingredienser för att minska smärta och svullnad. Bara vara säker på att dessa köps i betrodda apotek. Använd inte salvan om patienten har hud allergier. Ändå, se till att ha en av dem i din nödsituation kit.
  • Täck det drabbade området. Använd en steriliserad gauzed eller ren trasa för att täcka det brännskadade området under läkningsprocessen. Men inte täcker bränna hårt eftersom detta hindrar luftcirkulationen som hjälper en brännskada att läka snabbt. Göra sig av med cottony material för att undvika dem från att fastna i såret. Applicera täcka såväl i svåra brännskador tills sjukvårdare anländer eller när du når sjukhuset.
  • Lugna ner. Flesta fall av tredje gradens brännskador gör att personen lider av extrem smärta som leder dem till chock, andningssvårigheter, och ibland kvävning. Var lugn och fokusera på behovet av offret. Se till att få en person på en säker plats, särskilt i en utomhus. Ring för hjälp omedelbart. I väntan på undsättning du kan tillämpa grundläggande stöd. Ta inte bort bränna kläder så att inte orsaka mer skada på brännskadan. Om det finns en extrem svullnad, täcka området med en fuktig trasa.