E2h

Hur man behandlar en brusten trumhinna

En brusten trumhinna avbryter den normala hörande av en person

En brusten trumhinna avbryter den normala hörande av en person. Eftersom det är en mycket känslig membran, kan det riva lätt i fall ett främmande föremål kommer in i örat, en infektion, eller vid ett högt öronbedövande ljud. Trumhinnan vibrerar som ljud går in i det och en mycket högt ljud kan orsaka att vibrera radikalt och riva.

Hur man behandlar en brusten trumhinna. Konsultera en läkare så snart som möjligt.
Hur man behandlar en brusten trumhinna. Konsultera en läkare så snart som möjligt.

Bortsett från avbrott i förhandlingen är en tår i trumhinnan mycket smärtsamt. Beroende på graden av brott, kan du använda första hjälpen eller hamna under en kniv för en operation.

Om du eller någon du känner upplever en brusten trumhinna, är det bäst att veta hur man ska hantera och avhjälpa situationen. Stegen nedan ska guida dig på hur du ska behandla en brusten trumhinna.

  • Vet symtomen. Du vet att trumhinnan påverkas om du upplever svår smärta i örat, erfarenhet nedsatt hörsel eller hör surrande ljud, eller om blod eller vätskor kommer ut ur örat. Om du upplever något av dessa kan du behöva en brusten trumhinna.
  • Konsultera en läkare så snart som möjligt. Även på det första tecknet på trumhinnan skada, gå till en läkare omedelbart. Du kan gå till den akuta delen av sjukhuset om du inte har en planerad tid hos en allmänläkare. Läkaren kommer att titta in örat med en auriscope. Om det verkligen är en brusten trumhinna, kommer du att hänvisas till en ÖNH (öron, näsa och hals) specialist för att genomföra fler tester.
  • Behandla en mindre bristning. Om skadan är ringa, kan smärtstillande förskrivas liksom antibiotika för att minska risken för en infektion. Du kan behöva täcka öronen med ren gasväv. Eftersom trumhinnan skiljer din inre och yttre örat, lämnar en bristning innerörat sårbar för smuts och främmande föremål, vilket ökar risken för en infektion. Beroende på svårighetsgraden kan en trumhinna ta 1-2 månader att helt läka. Vissa ENT kan placera en lapp att fästa läkningsprocessen. Fråga din läkare om du kan ha en sådan tillämpas. Om brott inte läker eller om ingen förbättring efter 2 veckor, gå tillbaka till ENT för en kontroll.
  • Behandla ett stort brott. En operation kan behövas om brott är för stora för en patch. Läkaren kommer att sy och reparera skadan. Efter operationen måste du besöka läkare regelbundet för rengöring av såret och checkup på din återhämtning.

Om skadan på trumhinnan inte behandlas omedelbart, är du i risk för infektion och permanent förlust av hörsel.

För att förhindra att ha en brusten trumhinna

För att förhindra att ha en brusten trumhinna, lägger inte in några främmande föremål i örat. Rengör endast utsidan av öronen och inte tvinga att rengöra alltför djupt inne. Också bära en öronpropp om du väntar att få höra höga ljud. I händelse av en öroninfektion, har en läkare behandla det omedelbart för att undvika att infektionen sprids till trumhinnan.