E2h

Hur man behandlar en täppt näsa och hosta utan medicin

Hosta och förkylning är en vanlig kombination särskilt för barn i kallt väder. Förutom ständigt hosta och nysa hela dagen, är det ännu mer irriterande när man vill sova så illa, men kan inte. Din täppt näsa kommer inte låta dig andas genom näsan och halsen håller på klåda.

Om du har tagit din medicin ganska länge nu, men det hjälper inte att lösa ditt problem, är det dags att sluta ta dem som de även kan göra mer skada än nytta.

Om du eller någon du känner upplever denna fruktansvärda kombination läsa tipsen nedan om hur du kan behandla nästäppa och hosta utan att behöva intaget medicin.

Vad du behöver:
Mentol gnugga
Saline spruta
Mycket vatten

Hur man behandlar en täppt näsa och hosta utan medicin. Använd saltlösning sprej.
Hur man behandlar en täppt näsa och hosta utan medicin. Använd saltlösning sprej.

  • Drick mycket vatten. Håll dig borta från andra drycker som kan orsaka halsen att klia ännu mer som färska fruktjuicer med massor. Drick ljummet vatten istället för 8 till 10 glas av det per dag mjuka upp slem. Om du känner att din hals börjar klia, har en klunk vatten.
  • Använd saltlösning sprej. För din nästäppa, spraya saltlösning på varje näsborre två gånger. Detta bör lindra din näsa från alla slem som blockerar din luftvägarna. Om det finns mer av dig i familjen som upplever igensatt näsa, ha en separat saltlösning spray för varje person.
  • Applicera mentol gnugga på bröstet. Den mint lukt hjälper lindra andas genom täppt näsa. Applicera lite på bröstet innan du går till sängs. Du kan också ha någon använda en liten mängd på ryggen. Du kan köpa mentol gnuggar som Vicks på apotek.
  • Slå på varm dusch. Gå till dusch och vrid den till den varmaste inställningen möjligt. Nej, du kommer inte att skålla sig till döds. Bara kvar på sidorna på dusch, bort från det varma vattnet som rinner. Stäng dörrar och fönster och låta ångan täcka hela badrummet. Ångan bör bidra mjuka upp slem, så att du kan blåsa näsan lättare. Bo i badrummet i 10 minuter och blåsa näsan mjukt.
  • Få massor av vila. Så mycket som möjligt, gå inte ut ur huset. Stanna hemma och få så mycket vila som möjligt. Gå ut kommer utsätta dig för damm, föroreningar och andra allergener som kan förvärra din hosta och förkylning mer.
  • Har några varm soppa. Ångan från det varma soppan kommer att bidra till att minska klådan i halsen och ångan kommer att underlätta täppa i näsan.
  • Använd extra kuddar. När du går till sängs, sätta en extra kudde under huvudet för att höja den. Detta bör hjälpa dig med din andning.


Om du är en rökare

Om du är en rökare, sluta röka. Hålla sig borta från allergener som kan ha orsakat ditt hosta och förkylning i första hand. Exponering för dessa kommer bara att förvärra situationen.

Efter 3 dagar och du har fortfarande hosta och förkylning? Konsultera en läkare och be honom kolla dig.