E2h

Hur man behandlar en trasig eller stukad tå

Stubbing din tå på en orörlig objekt kan orsaka olidlig smärta

Stubbing din tå på en orörlig objekt kan orsaka olidlig smärta. Det kan vara försvagande och immobilisera dig för ett par dagar. Det är ganska lätt att skilja mellan en stukad tå och en bruten tå. En stukad tå kommer att svälla omedelbart och fortsätta att svullna under några dagar. Smärtan kommer att märkas i hela tån och omgivande kött. Ett brutet tå å andra sidan kommer fortfarande sväller, men kommer snart att vända svart och blå. Om du misstänker att du tå är bruten och du kan inte stå smärtan bör du söka läkarhjälp och få en röntgen för att avgöra hur allvarlig frakturen. Annars finns det några huskurer som du kan göra för att behandla en trasig eller stukad tå, vilket är nästan samma som den behandling som du får från din läkare eller fotvårdsspecialist.

Hur man behandlar en trasig eller stukad tå. Höj din fot för att reglera flödet av blod till tårna.
Hur man behandlar en trasig eller stukad tå. Höj din fot för att reglera flödet av blod till tårna.

  1. Omedelbart is din tå som har stukat eller brytas för att minska svullnad. Applicera inte en varm kompress eftersom detta kommer att orsaka att blodet kan flöda mer till tårna och få den att svälla mer.
  2. Höj din fot för att reglera flödet av blod till tårna. Detta kommer att bidra till att minimera svullnaden och du kommer att kunna gå snart efter. Försök att hålla dig av din fot under längre perioder tills svullnaden har lagt sig. Bär öppen toed skor för att minska trycket på tårna.
  3. En trasig tå ska placeras i en skena för att immobilisera det och hålla din tå rak. Du kan använda två Popsicle pinnar skuren i längden på din tå. Placera på skena ovanpå din tå och andra undersidan och binda din tå med gips eller band band. Tejpa din trasiga tå till en annan kommer också att bidra i immobilisera och hålla din tå rak. Detta kallas kompis tejpning och är vanligtvis mycket effektiv på att ge stöd till en bruten tå.
  4. Ta en smärtstillande för att hjälpa till med smärta samt minska svullnad på stukad eller bruten tå. Applicera liniment till stukad tå för att lindra smärta och svullnad. Det finns flera effektiva liniment som du kan använda. Du kanske vill prova spray liniment som används av idrottsmän. De är mer lämpade för idrottsskador än andra kommersiella antiinflammatoriska preparat lämpliga för allmänt bruk.
  5. Du kan ta dina bad regelbundet förutsatt att du ändrar dressing på den trasiga tå varje gång du har haft ditt badkar. Kontrollera skicket på den trasiga tå. Om det inte verkar vara läker ordentligt, kommer det att vara bäst att ha den kontrolleras av en fotvårdsspecialist.

Den helande av din stukad eller bruten tå är beroende av din kondition och hur du har tagit hand om din fot. Normalt kan det ta upp till fyra veckor innan du kommer att kunna bära vanliga skor. Även om du kan vara mobil även med en stukad eller bruten tå, är det klokt att vidta försiktighetsåtgärder och höja din fot när du vilar eller sover och fortsätter att gälla liniment och ändra skenan och bandaget.