E2h

Hur man behandlar en uterinfibroid tumör: ta bort myom

Lär dig mer om uterinfibroid behandlingsalternativ

Det finns många olika behandlingsmetoder för livmodern fibrösa tumörer. Behandlingsalternativ beror främst på om du planerar att bära fler barn. Om du planerar att föda barn, kommer du vill välja en behandlingsmetod som inte på något sätt försämra dina chanser att bli gravid eller bära ett barn till sikt. Var noga med att rådgöra med din läkare över vilka av de många behandlingsalternativ som finns är bäst för dig. Om du vill veta mer om kvinnors hälsa och symptomen, läs Hur man lär sig om livmodern fibrösa tumörer .

  1. Hysterektomi. Detta är avlägsnande av hela livmodern. Ungefär en tredjedel av hysterektomier utförs årligen i Europa är ett resultat av dessa tumörer. Medan en gång standardbehandling, många kvinnor väljer nu mindre invasiva alternativ. Naturligtvis, när en kvinna har haft en hysterektomi, kan hon inte längre bära barn.
  2. Myomectomy. Denna behandling kräver kirurgiskt avlägsnande av tumören enbart (ej även livmodern). Myomectomies kan utföras antingen genom buken eller laparoskopisk kirurgi, beroende på läge och typ av tumör. Myomectomy.net ger en bra överblick över skillnaderna mellan förfarandena.
  3. Uterinfibroid embolisering. Embolisering uppstod som en procedur för att minska blödning under uterusoperation. Idag används den för att krympa myom. Dessa tumörer är beroende på deras tillgång till en blodtillförsel att växa. Embolisering blockerar blodtillförseln, vilket gör fibroid krympa. En radiolog utför denna behandling med en liten kateter träs genom ett litet snitt i ljumsken område en artär till livmodern. När katetern är på plats, injicerar röntgenläkaren plast eller gelatinsvamp partiklar som rör sig genom katetern in i artären som sänder blod till fibroid. Detta stoppar flödet av blod, således "svälter" tumören dess blodtillförsel.
  4. Ultraljud. I ett ultraljud förfarande är magnetisk resonanstomografi (MRT) först användas för att lokalisera och bestämma parametrarna för tumören. Sedan en ultraljudssignalen använder högfrekventa ljudvågor för att värma och förstöra den. Denna procedur kräver upprepad inriktning och uppvärmning av vävnaden under en period av flera timmar, en temperaturmätare spårar förändringar i temperaturen hos vävnaden under förfarandet. Inte alla tumörer kan behandlas på detta sätt, till exempel om fibroid är nära en känsligt organ såsom tarmen eller blåsan eller ligger utanför bildområdet. Högst två behandlingar ska utföras på ett två-veckorsperiod. Ultraljud är avsedd för kvinnor som har avlagt barnafödande eller inte planerar att bli gravid.
  5. Läkemedel. Läkemedel såsom Lupron och Synarel används tillfälligt för att krympa tumörer före operation eller klimakteriet. Dessa två verk genom att förhindra äggstockarna från att skapa östrogen och progesteron. Tumören kräver östrogen och progesteron att växa, och utan dessa hormoner, de krymper i storlek. Lupron måste tas genom injektion och Synarel ges via en nässpray (eftersom de skulle förstöras i matsmältningssystemet om de tas oralt). Den menstruation stannar på att ta dessa mediciner, men återupptas när behandlingen avbryts, behandling varar i allmänhet flera månader. Eventuella biverkningar bör diskuteras med din läkare, långvarig användning är inte tillåten av FDA på grund av risken för en förlust av bentätheten (osteoporos).
  6. Progesteron-blockerande terapi. Eftersom progesteron bidrar till tillväxten av muskelknutor, progesteron-blockerande läkemedel är ett annat alternativ. Dessa läkemedel stoppa kraftiga blödningar och krympa muskelknutor i de flesta kvinnor. Emellertid, kan de orsaka endometriehyperplasi (överväxt av endometriet, slemhinnan livmoderslemhinnan), vilket kan leda till för-cancer i livmoderslemhinnan.
  7. Pirfenidone. Detta är ett nytt läkemedel för närvarande under utredning som kan lägga till olika behandlingsmöjligheter som finns.
  8. Endometrieablation. Denna behandling använder antingen elenergi eller varmt vatten (hydrotermisk ablation) för att förstöra foder celler. Eftersom slemhinnan i livmodern är skadad och / eller förstöras, bör kvinnor som vill ha barn överväga andra alternativ.
  9. Alternativa behandlingar. Böcker som naturliga behandlingar av fibrösa tumörer och endometrios av Susan M. Lark, Fibroider Healing: en läkares guide till ett naturligt botemedel av Allan Warshowsky och Myom läkt naturligt: ​​en personlig resa Delad med specifika How-To är av Faye Hardaway är bra utgångspunkter i forskning om alternativa behandlingar.

Hur man behandlar en uterinfibroid tumör: ta bort myom. Uterinfibroid embolisering.
Hur man behandlar en uterinfibroid tumör: ta bort myom. Uterinfibroid embolisering.

De olika behandlingsalternativ kan vara överväldigande, rådgöra med din läkare under vilket förfarande som är bäst för dig. Och kom ihåg att om din läkare inte utför en av dessa förfaranden, överväga att få ett andra utlåtande från en läkare som gör det.