E2h

Hur man behandlar karpaltunnelsyndrom

Karpaltunnelsyndrom (CPS) är nervös tillstånd som orsakas när medianusnerven vid basen av din hand komprimeras eller pressas vid handleden nivå. Karpaltunneln är en smal, långsträckt passage bestående av ligament och ben vid basen av din hand. Denna tunnel har också medianusnerven ovan som ansvarar för känsla i de första tre fingrar och tummen. Svullnad av ligament eller senor i karpaltunneln får dem att trycka mot medianusnerven och detta orsakar ett allmänt domningar eller förlust av feeing eller smärta. CPS är resultatet av det som kallas repetitiva belastningsskador (RSI), som i princip gör samma aktivitet flera gånger, orsakar stress och svullnad i vävnaderna. CPS kan också orsakas av handleden skador, diabetes och artrit och är vanligt att människor som arbetar kontinuerligt på datorer, musiker, livsmedelsbutiker eller kött förpackare, montera-line arbetare osv, med tanke på arten av deras dagliga arbete. Stegen beskrivs nedan berätta hur man känner igen om du har CPS, diagnos och behandling krävs och hur man generellt undvika att få CPS.

Steg 1

Hur man behandlar karpaltunnelsyndrom. Erkänner symptom.
Hur man behandlar karpaltunnelsyndrom. Erkänner symptom.

Erkänner symptom. Några av de tidiga varningsindikatorer som pekar på CPS är smärta när du kontinuerligt använder din hand och handled, domningar eller en stickande känsla i tummen, pekfingret och långfingret, allmän svaghet tummen, smärta i handleden eller underarmen eller problem när försöker hålla eller greppa föremål.

Steg 2

Diagnos CPS. Besök din läkare om smärta och domningar fortsätter under långa perioder. Test för CPS kan göras i någon eller alla av följande sätt: (i) att peka på insidan av handleden och du känner en stickande eller elektrisk chockliknande känsla, (ii) att böja handleden nedåt för att hålla stilla i ungefär en minut att kontrollera om det finns smärta, och (iii) genomföra en nerv test eller elektromyografi (EMG) för att kolla in muskler och nerver och ta reda på om deras status är ett tecken på CPS.

Steg 3

Behandla CPS. Beroende på orsaken till CPS kommer läkare ordinera rätt behandling. Om CPS orsakas på grund av ett medicinskt tillstånd som diabetes eller reumatism eller artrit, är lösningen för att lindra eller bota dessa problem. Om CPS beror på RSI orsakas av den särskilda karaktären av ditt arbete kommer behandlingen att vara täta vilar i handen, förändrar vårt sätt handen används, klädd i en skena så att handleden är immobiliserad men handen och fingrarna är fria att använda med hjälp is, en massage eller olika stretchövningar.

Steg 4

Steg 1. Diagnos cps.
Steg 1. Diagnos cps.

Lindra smärtan. Om du har ont, är några av de sätt du kan minska eller lindra CPS undviker att använda den drabbade handen eller handleden, använd handen på ett annat sätt att göra samma uppgift, Böj inte handlederna kontinuerligt under lång perioder, prova och använda båda händerna för att utföra ditt uppdrag snarare än bara en. Medicinsk hjälp kan genom föreskrivna smärtstillande medel eller ett skott av kortison, men med den senare är lättnad bara tillfällig.

Steg 5

Behandling för akuta fall. I vissa fall kan CPS har nått en mycket akut skede där ovanstående behandlingar inte hjälpa alls. För sådana fall kommer läkare ordinera operation som ett botemedel. CPS kirurgi innebär att skära bort ligament eller en sena pressa medianusnerven. Denna operation är relativt liten och du kan ha ett fullt utnyttjande av din hand inom några månader. Postoperativ behandling kommer att omfatta flera övningar för handleden, fingrar och hand som måste följas strikt.


Förebyggande är bättre än att bota, följ dessa enkla riktlinjer för att undvika CPS - tidig behandling för sjukdomar som kan leda till CPS gå ner i vikt om du är överviktig, hålla vila dina händer och handleder ofta, hålla byta händer medan du gör något arbete, inte hålla handleden böjd eller placeras på en hård yta under långa perioder, inte hålla dig armarna för nära eller för långt bort från kroppen och se till att höjden på stolen är korrekt inställd så att underarmarna är i nivå med tangentbordet.