E2h

Hur man behandlar nyfödda gulsot

Om ditt barn har en gulaktig nyans på huden, kan det bero på gulsot, vilket är ett vanligt tillstånd som drabbar många nyfödda. Vanligtvis är gulsot inte farlig. Det är helt enkelt på grund av ett överskott av ett pigment som kallas bilirubin, som byggs upp i barnets kropp och kan ta ett par veckor att avta. Om ditt barn har fått diagnosen gulsot, här är några saker du kan göra för att hjälpa:

  1. Förstå att lindriga fall av gulsot inte behöver behandlas. De kommer att lösa på egen hand.
  2. Om du ammar, fortsätt göra det regelbundet, eftersom detta kan bidra till att undanröja extra bilirubin från kroppen.
  3. Se till att din amning barnet låst på rätt sätt och suger på rätt sätt. När barn inte amma bra, kan de inte få tillräckligt med kalorier och kan vara mer benägna att få en mer allvarlig fall av gulsot.
  4. Om ditt barn verkar sömnigare från gulsot, vara noga med att väcka honom eller henne att föda tillräckligt ofta.
  5. Hålla nära kontakt med din barnläkare, för om bilirubin nivån blir för hög, då ljusterapi kan behöva användas, vilket är ett speciellt ljus terapi som löser den extra bilirubin i huden.
  6. Fråga din barnläkare om hur du använder en bild-optisk bilirubin filt hemma som kan ha samma resultat vid att ha ljusterapi på sjukhuset.
  7. Förstår att du kan behöva komplettera amningen med formel eller vatten för att ge mer vätska som bidrar till att minska bilirubinnivåer. Om så är fallet, kontrollera med en laktation konsult för hjälp om hur man införa tillägg, såsom via en spruta eller med fingret, för att förhindra bröstvårtan förvirring.
  8. Medan de flesta barn gör väl amning med gulsot, kan vissa behöva formel istället tills de får överskott bilirubin ur sina kroppar. Om din läkare rekommenderar dig att sluta amma tillfälligt, pumpa din mjölk för att hjälpa dig att behålla din mjölkproduktion och undvika att bli svullna.
  9. Var beredd om ditt barn inte svarar på gulsot behandling skulle nästa steg vara att ha ett utbyte transfusion, som ersätter den nyföddes blod med transfusioner från en donator.

Hur man behandlar nyfödda gulsot.
Hur man behandlar nyfödda gulsot.