E2h

Hur man behandlar spinal stenos

Ett medicinskt tillstånd där ryggmärgskanalen blir smal orsakar en kompression på ryggmärgen och nerver kallas spinal stenos. Det är vanligast hos män och kvinnor i åldern 50 år och äldre. Men yngre personer som är födda med en förträngning av ryggmärgskanalen eller som drabbas av en skada på ryggraden kan också upptäckas med detta villkor. Under åldring, degenererar ryggraden. Detta kan också utlösas av benskörhet, spinal dekompression, en diskbråck, en spricka eller en tumör. Spinal stenos kan också påverka den cervikala, länd-eller bröstryggen.

Spinal stenos klassificeras som att ha ett genetiskt ursprung

Hur man behandlar spinal stenos. Kortisoninjektion i ryggmärgen ges när skarp smärta upplevs.
Hur man behandlar spinal stenos. Kortisoninjektion i ryggmärgen ges när skarp smärta upplevs.

Spinal stenos klassificeras som att ha ett genetiskt ursprung. Detta tillstånd kan bero på födseln, vara medfödd och utvecklas, eller förvärvas. Vanligtvis är dock stenos orsak med fosterskador. Tryck till den nedre delen av ryggmärgen eller på nervrötter som grenar ut från nämnda område kan leda till domningar eller smärta i benen. Tryck till den övre delen av ryggmärgen eller till halsen kan orsaka samma symptom till axlarna, inklusive benen. Det är därför människor rekommenderas att inte anstränga sig, särskilt i aktiviteter som kan orsaka trauma på ryggraden.

Kirurgiska och icke-kirurgiska procedurer görs i att behandla spinal stenos. Det finns flera kirurgiska ingrepp som kan hjälpa till att lindra trycket genom att korrigera anpassningen av ryggraden. Detta förfarande kommer att återvända baksidan ursprungliga krökning och hållning. De icke-kirurgiska alternativ såsom motion, behandlar endast symptom på stenos - såsom smärta - men inte de faktiska orsakerna till sjukdomen. Om spinal stenos inte är allvarlig, är icke-kirurgiska behandlingar istället för den kirurgiska behandlingen. Men om patienten lider störningar till urinblåsan eller tarm sjukdom och svårigheter att flytta, är operation rekommenderas.

Följande steg utförs vid behandling spinal stenos.

Spinal stenos klassificeras som att ha ett genetiskt ursprung.
Spinal stenos klassificeras som att ha ett genetiskt ursprung.

  1. Smärtstillande såsom aspirin och ibuprofens till används för att lindra mindre smärta och minska de förstorade spinal skivor. En kombination av kalla och varma kompresser kan även användas för att lindra smärta.
  2. Massera det drabbade området kan göras för att stärka ryggen och mage. Detta görs för att hjälpa till att rikta ryggraden, och bör utföras av en fysisk terapeut.
  3. Motion rekommenderas att öka rörligheten hos patienten och flexibiliteten hos ryggraden.
  4. Hängslen eller korsetter kan användas för att hjälpa till att hålla ryggraden i läge. Hängslen används ofta av äldre personer.
  5. Kortisoninjektion i ryggmärgen ges när skarp smärta upplevs. Den används också om smärtan är på väg ner i benen, för att minska smärta och svullnad. Effekterna av injektionerna inte alltid länge. Men kortisoninjektion kan endast användas i begränsade mängder.
  6. Operation görs om villkoret kräver avlägsnandet av en del av ryggraden som orsakar trycket. Detta förfarande lindrar bara en del smärta, men inte lösa orsakerna till sjukdomen.

Spinal stenos orsakar smärta till det drabbade området och området runt den. Övningar för detta tillstånd kan ge lindring, och trycket kan lindras. Men, är det viktigt att konsultera en professionell först innan rutinen utförs.