E2h

Hur man förbereder för en hjärt datortomografi

Om din läkare instruerat dig att ha en datortomografi, så är det troligt att han / hon anser att du har problem med ditt hjärta eller lungor.

En hjärt datortomografi eller CAT scan är en av de många förfaranden med en kropp skanna, den enda skillnaden är att fokus här är ditt hjärta eller lungor. Det är inte mycket annorlunda från en hel kropp genomsökning där läkaren utför en kropp scan för att identifiera potentiella interna problem i alla delar och organ, eller en MR eller magnetisk resonanstomografi som skannar använder magnetfält och inte strålning. För närvarande, är bortsett från hjärt datortomografi eller datortomografi, hjärt positronemissionstomografi (PET) också används som en metod för att kontrollera en människas hjärta.

Även intensiva förberedelser är inte verkligen behövs innan de genomgick en hjärt datortomografi, här är några vanliga preparat som läkaren kan behöva dig att göra:

  • Månader innan själva proceduren måste du informera din läkare om du tar något läkemedel för tidigare diagnos, så han / hon kan antingen ändra ditt schema eller instruera en förändring av medicinering helt och hållet. Till exempel för en patient med diabetes kan ta metformin rätt efter att få CT färgämnet orsaka problem.
  • Om du är gravid, eller om du tror att du är gravid, ska du rapportera detta till din läkare. En datortomografi innebär användning av strålning och detta kan påverka utvecklingen av ditt barn. Dessutom bör du också fråga din läkare vad du kan förvänta under genomsökningen. Det är möjligt att du kan behöva ges en betablockerare för att bromsa ditt hjärta, och du inte vill ha en panikattack på dagen av skanningen när du hittar dina hjärtslag långsamt minskar.
  • Detsamma gäller om du har allergier mot någon form av läkemedel såsom jod, eller livsmedel som SEAFOODS. Detta beror på att före datortomografi, kan du få en kontrast färgämne för att markera vener eller se till att vävnader ses mer tydligt mot sin omgivning.
  • Du måste också informera din läkare om dina rädslor så att han / hon kan förklara processen för dig i detalj. Även om vissa farhågor har sin grund i den mängd strålning som kan komma in i kroppen, vissa sjukhus är i praktiken att använda endast den minsta mängd strålning som är tillräckligt för en effektiv diagnos.
  • Några timmar innan skanningen, måste du sluta intaget mat eller dricka koffeinhaltiga drycker. Det normala förfarandet är att du måste snabba fyra timmar före att ha en hjärt datortomografi. Inom denna period är vatten det enda som du kan ta.
  • Innan datortomografi, måste du se till att du är väl avslappnad. Flytta runt medan inuti maskinen kan orsaka att teknikern att undgå att se viktig information om din kropp, eller kan öka den tid som tillbringas på skanningen. Du kan bli ombedd att komma till sjukhuset eller kliniken minst en timme före skanningen så att din puls kan kontrolleras och lämpliga betablockerare ges i förväg om det behövs.

Hur man förbereder för en hjärt datortomografi. Några timmar innan skanningen.
Hur man förbereder för en hjärt datortomografi. Några timmar innan skanningen.

Med rätt orientering och tillräcklig förberedelse, kan en hjärt datortomografi inte ta längre tid än några minuter. Detta garanterar att din läkare kan få bästa möjliga resultat för en effektiv och ändamålsenlig diagnos.