E2h

Hur man förbereder för knäledsplastik

Knäet är en gemensam omfattande tre fack: lårbenet

Knäet är en gemensam omfattande tre fack: lårbenet, knäskålen och patellafemoral leden. Det är den största gemensamma i den mänskliga kroppen, stöder i stort sett hela kroppsvikten och tillåter ett stort rörelseområde inte begränsad till böjning och sträckning. Att vara den mest komplexa leden i kroppen, är knäet en mycket känslig del av anatomin och är mottaglig för smärta, akuta skador och utveckling av sjukdomar som artros.

Hur man förbereder för knäledsplastik. Du har rätt att få veta vad medicinska förfaranden som skall göras för att din kropp.
Hur man förbereder för knäledsplastik. Du har rätt att få veta vad medicinska förfaranden som skall göras för att din kropp.

Det finns många orsaker till knäsmärta, inklusive frakturer, stam eller vrickning av plötslig vridning, artrit, reumatoid artrit, osteoartrit, förskjutning av knäskålen, ligament skada, trasiga ligament, rivna brosk, bindväv, och infektion i leden bland annat . Medan många typer av knäsmärta kan botas genom läkemedel och rehabilitering, finns svåra fall som kräver ersätta kirurgi för att lindra smärta och få dig mer aktiv igen genom att återställa funktioner skadade eller sjuka knäleden.

Knäledsplastik

Knäledsplastik, även känd som knäplastik är den kirurgiska lösningen när alla andra behandlingsalternativ är uttömda förgäves. Det finns två typer av förfaranden knäledsplastik: partiell Arthroplasty och total artroplastik. Under partiell knäledsplastik, kommer kirurgen att ersätta en del av din knäled. I total knäledsplastik, kommer kirurgen avlägsna det skadade ben och brosk och ersätta dem med en protes - en konstgjord led - som är tillverkad av metall och högkvalitativa plaster och polymerer.

Innan genomgår någon typ av operation, måste du gå igenom viktiga förberedelser.

Knäet är en gemensam omfattande tre fack: lårbenet. När du är planerade för operation.
Knäet är en gemensam omfattande tre fack: lårbenet. När du är planerade för operation.

  1. Du har rätt att få veta vad medicinska förfaranden som skall göras för att din kropp, och därför diskutera vad dessa förfaranden med din läkare eller kirurg. Vet hur ersättningen skall utföras och hur implantatet ska fästas på kroppen. Vet hur länge verksamheten kommer att ta och vad som väntar efter operationen. Hur snart kan du gå hem och återgå till dina normala aktiviteter efter artroplastik? Vilka är de saker du kan fortfarande göra och vilka aktiviteter rekommenderas inte? Hur länge kommer ersätta förra? Dessa är bara några av de viktiga frågor som du bör ställa din läkare och se till att du förstår innan de till ett kirurgiskt ingrepp. Svaren på alla dina frågor är din bas för alla typer av förberedelser du behöver.
  2. När du är planerade för operation, kommer din läkare har du genomgå läkarundersökning och andra relevanta tester för att hjälpa dig att förbereda för operationen. Diskutera livsmedel som du bör och inte bör äta. Ta del av vad du ska undvika, speciellt receptbelagda läkemedel. Om du hanterar läkemedel eller kosttillskott, tala med din läkare, eftersom du kommer sannolikt rådas att sluta ta dem inför operationen.
  3. Undvik alkohol och cigaretter. Håll borta från laster, göra en insats för att undvika dem och för att upprätthålla en hälsosam livsstil efter kirurgisk behandling.

För att du är bäst förberedda för din knäledsplastik, be om en lista med riktlinjer från din läkare och har någon med dig särskilt efter förfarandet eller när du går hem. Det lönar sig att ha någon annan runt när dina aktiviteter är fortfarande begränsad och tills du läka ordentligt.