E2h

Hur man förstå orsakerna till prostatacancer

Av alla cancersjukdomar, är prostatacancer känt för att vara den tredje vanligaste dödsorsaken för män i alla åldrar. Och för familjer som har drabbats av denna sjukdom, är det viktigt att få information och förstå orsakerna till prostatacancer för att bättre förstå den större scenario av sjukdomen.

Prostatacancer klassificeras beroende på tumörstorlek

Prostatacancer klassificeras beroende på tumörens storlek. Identifiera platsen och svårighetsgraden av cancern, som kallas byggnadsställning, hjälper läkaren att identifiera vilken behandling som är bäst för patienten. Som till orsaker, det finns ingen specifik och enskild orsak till prostatacancer . Det finns dock studier som visar vad dessa gemensamma element är bland patienterna, och dessa är följande:

  • Testosteron. Denna manligt hormon är ansvarig för tillväxt av normal prostatavävnad, så forskare tillskriver detta hormon för att vara den som ansvarar för tillväxten av prostatacancer celler. Producerad av testiklarna, en del studier av prostatacancer behandlingar försöka minska produktionen och frisättningen av testosteron för att se om detta också kan hämma tillväxten av prostatacancerceller.
  • Ålder. Eftersom kroppen blir svagare med tiden och systemen försämras, ökar möjligheten att få prostatacancer som motsvarar personens ålder. Män yngre än 40 år är tänkt att vara på en lägre risk. Män över denna ålder på är en högre risk, och dödlighet för denna sjukdom ökar hos män över 75 år. Vissa studier tyder på att uppskattningsvis 50% - 80% av män över 80 år kan ha prostatacancer.
  • Ärftlighet och genetik. Om en persons far eller ett syskon har haft prostatacancer, är de på en större risk. Familjens historia kan mycket väl indikera om någon annan i familjen kan ha sjukdomen. Dessutom är afrikanska europeiska män sägs vara på en högre risk att få prostatacancer. Forskarna studerar ärftliga prostatacancer 1 och 2 (HPC1, HPC2) och HPCX, som de säger att bidra till att passera på prostatacancer gener från en familjemedlem till en annan. Vissa studier tyder på att ärftlighet spelar en roll endast i andra typer av cancer, och inte prostatacancer, men denna teori är ännu inte utvärderats av medicinska forskare i de kommande åren.
  • Kost och livsstil. Studier tyder på att konsumera för mycket animaliskt fett (hög i mättat fett) kan öka risken för att utveckla prostatacancer. Cigarettrökning har också fått skulden som bidrar till prostatacancer. Yrkesrisker t.ex. arbetar med kemikalier sägs också löpa större risk. Å andra sidan, de som befunnits vara friska och fria från prostatacancer är de som konsumerar mer frukt och grönsaker i kosten (tomater i synnerhet sägs minska risken att få denna sjukdom).

Hur man förstå orsakerna till prostatacancer. Ärftlighet och genetik.
Hur man förstå orsakerna till prostatacancer. Ärftlighet och genetik.

Precis som det finns andra typer av cancer (pankreascancer, njurcancer, eller äggstockscancer), prostata kemoterapi och prostata kirurgi är allmänt tillgängliga för att behandla prostatacancer. Strålbehandling är också ett alternativ i hur man behandlar för prostatacancer (på analys av din läkare förstås).