E2h

Hur man förstå orsakerna till prostatacancer

Prostatacancer är en av de vanligare cancer som drabbar ett stort antal män varje år. Sjukdomen kännetecknas av tillväxten av en tumör i prostatakörteln, och om den lämnas obehandlad sjukdomen kan spridas till andra delar av den mänskliga kroppen. Jämfört med andra cancerformer, dock inte accelerera prostatacancer inte så snabbt, och ett stort antal ärenden som lämnas obehandlade kan gå obemärkt förbi så länge som några år innan personen märker några märkbara förändringar eller svårigheter. Detta är också en av anledningarna till att cancer är vanligare hos äldre män. Vilka är orsakerna till denna typ av sjukdom, vilket är så utbredd bland män, och hur kan vi bättre förstå själva sjukdomen?

Hormoner spelar en stor roll i utvecklingen av prostatacancer

Hur man förstå orsakerna till prostatacancer. Hormoner spelar en stor roll i utvecklingen av prostatacancer.
Hur man förstå orsakerna till prostatacancer. Hormoner spelar en stor roll i utvecklingen av prostatacancer.

Hormoner spelar en stor roll i utvecklingen av prostatacancer. Androgener, manliga hormoner som utsöndras av kroppen, spelar en stor roll. Forskning har visat att högre nivåer av testosteron och lägre nivåer av det kvinnliga könshormonet östrogen är indikatorer på förestående eller redan förekommande prostatacancer. Enkelt uttryckt, om du har högre nivåer av testosteron, du är på en högre risk för prostatacancer. Som med andra cancerformer, de främsta syndarna är genetiska mutationer som förändrar biologiska makeup på en cellulär nivå - om dessa mutationer påverkar androgena hormoner själva, kan detta mycket möjligen leda till prostatacancer.

Läkare skärmen normalt för prostatacancer hos en patient med Prostate Specific Antigen testet blod. Den rektala examen är också anställd av läkare för att se om du verkligen har problem med din prostata. Detta görs i syfte att palpera prostatan att känna runt för massorna eller klumpar inom.

Prostatacancer är främst förknippad med problem i urinering

Prostatacancer är främst förknippade med problem med att urinera. I ett tidigt skede, kommer prostatacancer uppvisar inga synliga eller lätt att upptäcka problem. Eftersom cancer sprids kommer emellertid cancern påverkar urinröret och urinvägarna, vilket orsakar urinering problem. Om du har svårt att urinera, eller om du märker blod i urinen, kan du vara i riskzonen för prostatacancer. Andra symtom är frekvent urinering, smärta eller en brännande känsla vid urinering och en avbruten urinflöde. Senare, när sjukdomen har spridit sig, kan du börja känna smärta i bäckenområdet, nedre delen av ryggen och höfterna.

Män som lider av prostatacancer minskar i regel mellan 40 och 50 års ålder. Det finns kost, miljömässiga och genetiska faktorer som påverkar cancer också, men män som har sjukdomen faller in i denna åldersgrupp på grund av den långsamma tillväxten av själva cancern. Ofta män diagnosen prostatacancer dör av något annat, i förhållande till sin ålder vid tidpunkten. Ärftlighet och arvsmassa har också djupgående effekter på huruvida du skulle vara i riskzonen för prostatacancer. Om du har en släkting som har diagnostiserats med prostatacancer, är du på en högre risk för sjukdomen än någon som har någon familjehistoria av prostatacancer.