E2h

Hur man håller för tidigt födda barn friska

Om du är en ny förälder har du förmodligen redan lärt sig att när det kommer till barn, saker sällan går som planerat. Detta gäller särskilt om ditt barn föddes för tidigt. För tidigt födda barn, eller de som är födda före förfallodagen, vanligtvis behöva stanna på sjukhuset längre än fullgångna barn, eftersom de behöver lite extra tid att mogna. Vissa barn behöver bara en extra dag eller två, medan andra kan behöva stanna i neonatologi intensivvårdsavdelning i flera månader eller mer. Även när din Preemie är redo att äntligen komma hem, kommer han eller hon behöver extra omsorg.

Hur man håller för tidigt födda barn friska. Bond med din preemie genom att placera honom eller henne klädd i endast en blöja på din nakna bröst.
Hur man håller för tidigt födda barn friska. Bond med din preemie genom att placera honom eller henne klädd i endast en blöja på din nakna bröst.

 1. Välja att amma om det alls är möjligt, eftersom din mjölk kommer att ge många fördelar som kommer att vara viktiga för ditt barns hälsa och utveckling. Mest tidigt nyfödda äter 8 eller flera gånger per dag.
 2. Inse att preemies sover mesta av tiden, och kan vara svårt att vakna upp. Detta är att vänta, och är vanligtvis inte anledning till oro av sig själv.
 3. Bond med din Preemie genom att placera honom eller henne klädd i endast en blöja på din nakna bröst. Denna metod, som kallas känguru vård, uppmuntrar tidigt födda barn att amma och stabiliserar deras puls och andning. Bara vara säker på att rummet är tillräckligt varmt för barnet eller placera en ljus filt över er båda.
 4. Låt ditt barn att suga på hans eller hennes hand eller bröstet. Detta bidrar till att lära barnet hur man suga, svälja och andas samtidigt.
 5. Linda ditt barn i en mottagande filt att göra honom eller henne att känna sig trygg.
 6. Använd ett spädbarn bakåtvänd bilbarnstol för ditt Preemie. Se till att ditt barns medicinska team har gjort en provkörning innan den används första gången, men att övervaka den nyföddes andning, hjärtfrekvens och blod-syrenivå.
 7. Var beredd på att använda speciella monitorer hemma om ditt barn har andningsproblem såsom apné, vilket är ett tillstånd där barnet har korta andningsuppehåll.
 8. Lär återupplivning spädbarn hjärt eller HLR. Detta gör att du kan vara beredd på några komplikationer.
 9. Begränsa ditt barns exponering för bakterier. Eftersom många preemies har omogna immunsystem, de är mer mottagliga för infektioner.
 10. Be alla besökare att tvätta händerna innan du vidrör eller hålla ditt barn.
 11. Noga övervaka ditt barns viktökning och tillväxt på en särskild tabell för preemies. Inse att preemies kan växa långsammare än andra barn, så det är viktigt att följa deras framsteg.
 12. Prata med din barnläkare om eventuella vitaminer eller järn som barnet kan behöva. Om du matar med flaska, kan du behöva använda en speciell formel.