E2h

Hur man hanterar en ryggmärgsskada under första hjälpen

Ryggmärgen fungerar som stöd till hjärnan

Ryggmärgen fungerar som stöd till hjärnan. Ryggmärgen är viktigt för kroppen eftersom det är den som sänder signaler till hjärnan. När det finns en olycka, är en av de viktigaste saker att titta ut för en ryggmärgsskada. Skador på ryggmärgen kan lämna en person förlamad, och de kan förlora motoriska och sensoriska funktioner. Det är viktigt att veta hur man ska hantera en ryggmärgsskada under första hjälpen så att du kan transportera den skadade ett säkert sätt.

Hur man hanterar en ryggmärgsskada under första hjälpen. Detektera ryggmärgsskada.
Hur man hanterar en ryggmärgsskada under första hjälpen. Detektera ryggmärgsskada.

  • Detektera ryggmärgsskada. Det finns några saker som du kan göra för att upptäcka om en person lider av ryggmärgsskador. Det första testet är att be personen några enkla frågor, såsom namn, tid och händelse som hände. Om personen inte kan svara på, det finns chans att ryggmärgsskada. Gör nageltest och trycker naglarna, om färgen inte rusa tillbaka till fingrarna efter några sekunder, kan ryggmärgen skadas.
  • Kartlägga omgivningen. Kartlägga området där olyckan inträffade. Om det finns risk såsom jordskred eller andra livshotande händelser måste du flytta den skadade till en annan plats. Om omgivningen är stabil, måste du vänta på en läkare eller sjuksköterska för att flytta den skadade personen. Om du behöver flytta den skadade personen, finns det flera saker som du måste tänka på. Du behöver mycket hjälp från människor eftersom du måste transportera personen utan att flytta delar av kroppen.
  • Stöd nacken. En person ska placeras på huvudet av den skadade personen. Håll halsen och huvudet med båda händerna. Händerna ska vara stabil för att inte lägga mer skada på ryggraden. Händerna ska ha lite tryck.
  • Stöd andra delar av kroppen. Placera andra 2 personer i bröstet och bäckenet. De bör också ge stöd till dessa områden och har stabila händer. Ytterligare 2 personer behövs för att vara med midjan och benen. Tanken är att stödja hela kroppen och bära den utan att trycket på ryggmärgen. När alla människor är redo, fortsätt med nästa steg.
  • Placera händer och armar. Varje person som den skadelidande måste använda händerna samt armarna för att ge fullt stöd. Handflatorna ska ställas inför uppåt när du bär. Vänta tills alla att anta den korrekta positionen.
  • Flytta den skadade personen. Om du vill flytta den skadade personen, räkna högt upp till 3 så att alla människor kan lyfta samtidigt. Gör samma sak när du sänker kroppen av personen. Se till att alla har kapacitet att bära tyngden av personen.


Dessa är instruktionerna att hantera en ryggmärgsskada under första hjälpen. Kom ihåg att du inte bör försöka flytta personen om det inte finns något behov av att. Ring omedelbart läkarhjälp och inte lämna personen utan uppsikt.