E2h

Hur man hanterar psykosomatisk sjukdom

Få hjälp för en psykosomatisk sjukdom kan vara svårt eftersom sjukdomen är dåligt känd och diagnosen kan komma efter att patienten har sett många olika läkare. Symptomen av psykosomatisk sjukdom kan vara illamående, smärta, trötthet och andra oklara symptom som i verkligheten inte har en fysisk källa, men är precis lika verkliga för patienten som om de orsakades av en allvarlig underliggande sjukdom. Om du har symtom som buksmärta, illamående eller andra vaga symtom som trötthet, kan de bero på en verklig underliggande medicinsk störning. Det enda sättet att kontrollera om de verkligen är psykosomatiska är att först utesluta underliggande medicinska tillstånd genom att utvärderas av en läkare.

Av denna anledning ska du inte försöka diagnostisera en psykosomatisk sjukdom i sig själv, utan snarare söka professionell hjälp från en läkare som kan se till att du inte har en allvarlig underliggande sjukdom. När en läkare anser att du har en psykosomatisk sjukdom är det viktigt att förstå att smärtan är orsakad av mentala processer som har omvandlats till fysiska symptom.

Genom att ta hjälp av en förståelse psykiatriker

Hur man hanterar psykosomatisk sjukdom. Genom att ta hjälp av en förståelse psykiatriker.
Hur man hanterar psykosomatisk sjukdom. Genom att ta hjälp av en förståelse psykiatriker.

Genom att ta hjälp av en förståelse psykiater, kan en person som lider av en psykosomatisk sjukdom får medicinering och psykiatrisk terapi för att behandla roten till problemet. Det underliggande problemet kan vara en undermedveten rädsla eller konflikt att patienten är oförmögen att uttrycka men förvandlas till en fysisk klagomål. Förlusten av en förälder eller annan livsförändrande händelser kan leda till depression, som också kan vara en grundläggande orsak till psykosomatiska klagomål såsom svåra magbesvär. En kombination av antidepressiv medicin utöver psykoterapi kan hjälpa till att behandla den underliggande psykisk sjukdom som manifesterar sig som fysiska besvär.

Eftersom patienter med psykosomatisk sjukdom verkligen känna riktiga fysiska besvär de söker ofta råd av läkare som förlossningsläkare och inre läkare medicin över psykiatriker som de inte vill känna att problemet är bara "i huvudet." En lugn och lugnande inställning från en läkare som plikttroget närmar sig en patients smärta och tar det på allvar är väldigt viktigt. De flesta läkare är utbildade att förstå smärta i form av psykisk och fysiskt obehag och hjälpa en person som lider av kronisk smärta innefattar behandling någon underliggande depression eller psykisk sjukdom. Ofta är det svårt att avgöra om smärtan eller fördjupningen uppstod först i en given patient.

För den som är drabbad av psykosomatiska besvär är det särskilt viktigt att försöka uppnå och upprätthålla en god psykisk hälsa. Detta inkluderar att ta tid att slappna av, träna regelbundet vilket kan förbättra humöret, och även äta regelbundna och förnuftiga måltider, och få en god natts sömn. Sådana enkla åtgärder kan göra underverk för en person som lider av psykosomatiska besvär, men en långsiktig behandling och bot kommer oftast innebär psykiatrisk behandling.