E2h

Hur man har en intervention för en anorektisk vän

Anorexia nervosa är en ätstörning där sjuka svälter sig för att stanna smal. De har sin rädsla för att bli fet. Så vad de gör är vägrar att äta och träna mycket. Experter säger att anorexia är vanligare bland unga flickor in i puberteten eller vuxen ålder. Detta kan orsakas av ett antal faktorer. Grupptryck att hålla stick tunn, brist på självkänsla, vill tillhöra en populär skola grupp där feta människor skys och bilder sett på tv där en hel del tjejer är tunna är bland orsakerna till anorexi bland unga flickor. Personer som lider av anorexi tror att de är för feta även om deras vikt har sjunkit dramatiskt på grund av svält själva.

Anorexi har en mycket farlig effekt för hälsan

Hur man har en intervention för en anorektisk vän. Prata med henne på ett sätt som du visar sympati och inte vara fördömande.
Hur man har en intervention för en anorektisk vän. Prata med henne på ett sätt som du visar sympati och inte vara fördömande.

Anorexi har en mycket farlig effekt för hälsan. Det värsta av dessa effekter är döden. Många unga flickor har dött av anorexia nervosa. Om du har en vän eller familjemedlem som lider av denna sjukdom, följ dessa tips om hur du kan hjälpa henne att övervinna sitt tillstånd.

  • Prata med henne på ett sätt som du visar sympati och inte vara fördömande. Du kanske också vill vänta på henne att öppna upp till dig istället för att ta upp frågan. På så sätt kan hon vara mer bekväm med att prata om sin situation än om hon var tvungen att tala om det.
  • Förvänta ilska, förnekande och förkastande först. Hon kan neka sin verkliga situationen i början eftersom hon kanske tror att hon inte har en sjukdom. Ha tålamod. Tiden kommer att hon kommer att inse den verkliga tillstånd som hon befinner sig i. Hon kommer att uppskatta det mer om du håller med henne genom de värsta tider.
  • Var alltid redo att lyssna varje gång hon närmar dig att prata om hennes tillstånd. Ge goda råd. Vara sanningsenliga och rakt hela tiden. Men tänk på att vara lyhörd med orden som du använder. Kom ihåg att du är här för att trösta henne, inte för att skälla ut henne.
  • Involvera familjen i insatsen. Hon kommer att känna att alla är sympatisk om sitt tillstånd om hennes familj och andra nära vänner är där för att stödja henne.
  • Övertyga henne att se eller att konsultera en läkare som är expert på anorexia nervosa. Gör en lista på läkare i ditt område där hon kan söka behandling för sin anorexi och föreslår att hon kontaktar dem. Men var inte alltför påträngande. Detta kan sätta henne eller göra henne arg på dig. Låt henne göra det i sin egen tid.
  • Alltid försäkra henne om att oavsett hur hon ser ut, hon är vacker inifrån och ut. Fokus på hennes egenskaper än sitt utseende och vikt. Engagera henne i aktiviteter som hjälper bygga sitt självförtroende.


Om du misstänker att en vän till dig lider av denna typ av hälsotillstånd, vara snabb att ingripa innan det är för sent. Anorexi kan övervinnas. Med rätt behandlingar och mediciner, kan lider av detta tillstånd går tillbaka till sitt normala liv, med anorexi bara ett minne blott. Stödgrupper bestående av familj och vänner är också till stor hjälp vid behandling av anorexi.