E2h

Hur man identifierar cefalopelvin disproportion

Allmänt känd som CPD

Allmänt känd som CPD, är cefalopelvin disproportion ett tillstånd där bäckenet inte korrelerar med storleken på barnets huvud. Detta innebär att det finns en blockering och att barnet inte kan komma ut på vanligt sätt. Vanligtvis är botemedlet för CPD har en kejsarsnitt som gör det möjligt för läkarna att ta bort barnet från snitt över livmodern. CPD är ganska sällsynt, och det finns bara fyra kvinnor för varje tusen som kommer att uppleva CPD. Här är hur du kan avgöra om du har CPD och om du ska överväga att få en C-sektionen.

  • Släkthistoria. En av de största indikatorer är familjens historia för kvinnan. Det är bara några familjer som har mindre bäckenet än andra. om du kommer från dessa typer av familjen, bör du se till att du besöka läkare och få bäckenet mäts för att se om egenskapen har vidarebefordrats till dig. Med andra ord är CPD oftast en genetisk sjukdom som kan kontrolleras med hjälp av din släkthistoria. Men du bör ändå vara på jakt, även om det inte finns några medlemmar i din familj som har CPD. Ibland är genen recessiv och kanske inte visar efter flera generationer.
  • Kroppsstorlek. Också överväga din kroppsstorlek. Det finns ofta en missuppfattning att mindre kvinnor har högre tendenser att få CPD än Längre kvinnor. Sanningen är dock att CPD är beroende inte bara på din längd, men främst på storleken på ditt bäcken. Om du har mycket smala höfter, så ska du få dem mätt bara att se till att du inte kommer att uppleva CPD under förlossningen. Tänk dock att mäta bäckenet är inte så lätt som det låter. Det finns vissa människor som tror att CPD handlar om yttre mätning av bäckenet. I verkliga livet är dock vad som faktiskt uppmätta är utrymmet inuti bäckenet, där barnet faktiskt kommer att passera. Det finns vissa kvinnor med stora bäcken ben, men har fortfarande smala kanaler som fortfarande kommer att leda till CPD.
  • Utökad graviditet. Därefter bör du också överväga att få dig kontrolleras för möjligheten CPD om du har en längre graviditet, till exempel om barnet är försenad. Detta innebär att barnet är mycket större, och kanske inte passar även om du har en ganska stor bäcken och kanalen. Kom dock ihåg att ett barn inte nödvändigtvis komma ut efter exakt nio månader. Ett par försenade dagar är inget att oroa sig för. Om barnet är försenad i veckor, men så ska du börja prata med din läkare.
  • Bebis mätningar. Slutligen, överväga att få ditt barn mäts. I vissa fall, är barnet helt enkelt alltför stora för att passa in i bäckenben och måste extraheras genom en C-sektion. Du kan ofta avgöra detta genom att få en ultraljudsundersökning som gör det möjligt för läkaren att se hur stort barnet är i förhållande till bäckenet.


Hur man identifierar cefalopelvin disproportion. Allmänt känd som CPD.
Hur man identifierar cefalopelvin disproportion. Allmänt känd som CPD.

Med dessa steg i åtanke, bör du kunna avgöra om du kommer att ha CPD eller ej. Kom dock ihåg att bara för att du upplevt CPD med ditt första barn betyder inte att ditt andra barn kommer att ge dig CPD också.