E2h

Hur man identifierar skyltar hudcancer och symtom

Hudcancer är en av de vanligaste typerna av cancer

Hudcancer är en av de vanligaste typerna av cancer. Statistiken visar att cirka en miljon människor som diagnostiseras med detta villkor varje år i Europa ensam. Antalet personer som diagnostiserats med hudcancer överskrider det antal som diagnostiserats med andra vanliga typer av cancer som bröstcancer och kolorektal cancer.

Det är bra att veta

Hur man identifierar skyltar hudcancer och symtom. Basaliom börjar vanligtvis som vaxartade.
Hur man identifierar skyltar hudcancer och symtom. Basaliom börjar vanligtvis som vaxartade.

Det är bra att veta, men att eftersom hudcancer symptom är relativt lättare att upptäcka än andra typer av cancer (därigenom åstadkomma tidig upptäckt och tidig behandling), statistik visar också att de som drabbas av hudcancer har en högre härdas. Det har rapporterats att endast ett litet antal av dem som diagnostiserats med denna sjukdom någonsin skulle dö av denna sjukdom. Det är därför nyckeln här är att vara medveten om de tecken och symtom på hudcancer, så att behandling kan ske så tidigt som möjligt.

Hudcancer kan börja i någon del av kroppen

Hudcancer kan börja i någon del av kroppen, även de delar som inte regelbundet utsätts för solljus. Det har olika typer, beroende på symtomen och dess svårighetsgrad. Dessa typer är basalcellscancer, som börjar i ansiktet och som anses vara den minst allvarliga av de tre, skivepitelcancer, och melanom.

  • Basaliom börjar vanligtvis som vaxartade, blanka knölar på områden som nacke, axlar och huvud (de delar konsekvent utsätts för solljus). Ofta skulle knölen börjar gradvis att blöda eller bli knaprig, vidgade blodkärl kan också ses inom. Dessa är oftast förväxlas med en vanlig hudsjukdom, om du eller någon närstående visar detta symptom, är det bäst att ha det diagnosen direkt.
  • Skivepitelcancer, till skillnad från basalcellscancer, börjar som tjocka, röda skalning av en bit hud, det liknar en hudsår eller ens en mycket dålig, hård utslag. Denna typ av hudcancer är mer sannolikt att sprida sig än basalcellscancer.
  • Melanom är den allvarligaste formen av hudcancer. Det börjar vanligtvis på huvudet, halsen eller bålen eller på armar och ben (särskilt för kvinnor). Det kan också utvecklas från normala hudfläckar som blir elakartade. Melanom kan framstå som något av följande: en stor, brunaktig fläck, en oregelbunden, glänsande bula, eller blödning som härrör från mol (eller någon annan annorlunda utseende som en mullvad plötsligt kunde ta på, till exempel mullvad blir större, med olika nyanser av färg, eller har ojämna kanter).

Hudcancer är en av de vanligaste typerna av cancer. Melanom är den allvarligaste formen av hudcancer.
Hudcancer är en av de vanligaste typerna av cancer. Melanom är den allvarligaste formen av hudcancer.

Generellt, om du har något av följande symtom (förutom de som anges ovan), se till att du får en diagnos från din hud läkare: framväxten av en ny mullvad eller en misstänkt förändring i dina födelsemärken, sår eller sår som don ' t läka, eller mörka skador eller knölar överallt i kroppen.

Naturligtvis är förebyggande alltid bättre än att leta efter ett botemedel. Kontrollera att du slather på adekvat solskydd, speciellt när du går utomhus (en matsked solkräm för varje del av din kropp är tillräckligt), och se till att du undviker att gå ut från 10:00 till 14:00 (när solljuset är som hårdast).

Att bättre bekanta dig med cancer tecken och symtom, söka på nätet efter bilder: Automatisk platser du kan besöka är cancer-info-guide.com och hud-cancer-signs.com. Du kan också besöka Cancerfonden webbplats skincancer.org för ytterligare information om denna sjukdom.