E2h

Hur man identifierar tandlossning

Hur du tar hand om tandköttet

Periodontium består av tandköttet, ben, cementum och periodontala fibrer. Hälsa periodontium är lika viktigt som hälsa tänderna. Vi kan jämföra förhållandet mellan tänder, ben och tandkött med den hos ett träd i en jord. Trädet kommer att överleva så länge som jorden är bra, precis som tänderna kommer att överleva så länge som periodontium är frisk. Ofta relaterar vi felaktigt god munhälsa att det saknas karies och ignorera parodontal vård. Eftersom karies och parodontit orsakas av olika stammar av bakterier, kan båda sjukdomarna förekommer separat eller tillsammans.

Hur man identifierar tandlossning. Förändring i texturen hos tandköttet.
Hur man identifierar tandlossning. Förändring i texturen hos tandköttet.

Du kan känna igen förekomsten av parodontit om du märker följande symtom.

  1. Förändring i texturen hos tandköttet: Den normala konsistens av våra tandkött är stöpplad, eller av ett apelsinskal konsistens. När det finns inflammation i tandköttet på grund av bakterierna i plack (en mikrofilm full av bakterier på tänder och tandkött), är stippling förlorat och tandköttet ser vanligt och glänsande.
  2. Förändring av färg i tandköttet: Den normala färg tandköttet eller gingivan är korallrosa eller mörkare rosa, beroende på etnicitet för den enskilde. Tandköttet blir rött när inflammerad.
  3. Papillär inflammationen: papilla är gummit i-mellan de två tänderna. Det eggvassa och fäst som en manschett till det underliggande benet runt tanden. I sjukdom, blir papilla svullen som en ballong, tydligt mer i munnen som andas.
  4. Irritation eller klåda i-mellan tänderna: Normalt skall det inte finnas någon klåda men när det finns papillär gingivit, tandköttet blir kliande, och du känner för att sondera dem med en nål eller tandpetare för att ge dem lindring.
  5. Anbud tandkött: När sjukdomen fortskrider, tandköttet blir smärtsamt. Heta vätskor kan ge lindring.
  6. Blödande tandkött: Obehandlad tandköttsproblem gör epitelet sårbara på grund av inflammation. Borstning eller bita i grova eller fibrösa mat leder till blödning i tandköttet. Även lätt sondering själv eller din tandläkare leder till uppenbara blödning.
  7. Halitosis: De inflammerade blödande tandkött bryta manschetten-liknande fastsättning av tandköttet till det underliggande benet. Plack ackumuleras som tandsten eller tandsten, bakterier prolifererar och ibland, beroende på den stam av bakterier och individens immunitet status, finns det varbildning eller pus bildning. Allt detta orsakar dålig lukt eller dålig andedräkt , eftersom de anaeroba bakterierna frigör svavelföreningar.
  8. Lösa tänder: Allt detta inflammation leder till ökad volym av tandköttet på det underliggande ben-mellan tänderna. På grund av påtryckningar, varbildning och demineralisering, blir benet resorberas, vilket leder till förlust av stöd av tänderna, vilket gör dem rörliga. Ett annat skäl är att upplösningen av de parodontala fibrerna som håller tänderna i dentala sockeln och fungerar som stötdämpare.
  9. Känsliga tänder: Alla ovanstående faktorer gör tänderna överkänslig.

Parodontit är den största orsaken till tandlossning. Den främsta orsaken till detta är helt enkelt en låg medvetenhet om dess betydelse, dåliga borstvanor, inte få tänder professionellt rengöras av en tandläkare, och dålig munhygien. Personer som lider av kroniska systemiska sjukdomar och de med psykiska och fysiska utmaningar är särskilt utsatta för parodontit.

Hur du tar hand om tandköttet. Förändring av färg i tandköttet.
Hur du tar hand om tandköttet. Förändring av färg i tandköttet.

När lämnas därhän, kan tandlossning bidra till infektiös endokardit (skadade hjärtklaffar), hjärt-och kärlsjukdomar (arterioskleros, koronar trombos, ischemisk hjärtsjukdom, stroke), diabetes, luftvägssjukdomar och låg födelsevikt spädbarn vikt. Beteendemässiga och psykosociala status påverkas också på grund av låg självkänsla från dålig andedräkt.

Blödande tandkött bör inte tas på allvar. Blödande tandkött kan också bero på trauma genom en tandborste eller andra medel, vitamin C-brist, blodplättar störningar, vitamin K-brist, hemofili, blodcancer, uremi, virussjukdom, salicylater såsom acetylsalicylsyra, anti-koagulanter, kvinnliga hormonella förändringar, och graviditet gingivit. Så får en ordentlig medicinsk utredning görs om symtomen kvarstår trots tandvård ingrepp.