E2h

Hur man kan behandla en manet sting

Om du simmar i havet, finns det en chans att du blir stucken av en manet. Var försiktig när du simmar, håll ögonen upp för maneter, och följ dessa steg bör du vara stucken.

Steg 1

Ut ur vattnet och till en säker plats. Om du har blivit stungen, vet du det direkt med den skarpa smärtan som kommer med det. Ut ur vattnet så snabbt som möjligt, giftet från maneten kan göra det svårt för dig att simma.

Hur man kan behandla en manet sting. Ut ur vattnet och till en säker plats.
Hur man kan behandla en manet sting. Ut ur vattnet och till en säker plats.

Om du behöver hjälp, gör en massa oväsen för att få uppmärksamhet. Ring 911 om du visar tecken på allergisk reaktion såsom väsande andning, andningssvårigheter, svullnad av ansikte eller hals, orolig mage, eller kräkningar.

Steg 2

Håll stilla och tillämpa ättika. Det är viktigt att du håller så stilla som möjligt och samtidigt behandla en manet sting. Detta beror på att giftet av udden kommer att spridas när du flyttar. Du bör sedan avaktivera nässelceller med ättika. Om du inte har vinäger, använd saltvatten från havet. Inte kissa inte på det! Det är också viktigt att du inte lägger färskt vatten på det eftersom det kan orsaka utsläpp av mer gift.

Du kan sedan ta bort den kvarvarande tentakler med pincett, en handske, eller ett annat objekt. Se till att du inte vidrör dem eller de kommer att sticka dig.

Steg 3

Om möjligt, löddra området med raklödder och raka det med en rakhyvel. Syftet är att "raka" bort eventuell kvarvarande tentakler. Om inga rakning ingrediensen finns tillgänglig försiktigt täcka med fuktig sand och använda ett skal eller kreditkort.

Steg 4

Håll stilla och tillämpa ättika. Om möjligt, löddra området med raklödder och raka det med en rakhyvel.
Håll stilla och tillämpa ättika. Om möjligt, löddra området med raklödder och raka det med en rakhyvel.

Skölj av med extra vinäger. Detta kommer att skölja bort sand eller rakkräm som återstår utan att orsaka några kvarvarande cellerna att lägga till ytterligare gift på såret.

Steg 5

Behandla smärta med bakpulver och vatten, is, antihistaminer och / eller muntliga smärtstillande. Smärta bör splittras över tiden. Du kan använda en kylklamp inlindad i en handduk till området för en viss lättnad. Lämna inte det finns mer än tio till femton minuter, och låt inte smältvatten röra såret.

Du kan också göra en pasta av bakpulver och vatten, och se om det hjälper med smärtan. Låt blandningen på det i femton till tjugo minuter.

Kortison och andra antihistaminer kan också hjälpa (både aktuella och muntliga). Du kan också ta orala smärtstillande för att få hjälp i smärtan.

Steg 6

Uppsök läkare om allergiska symptom uppstår eller smärta minskar inte. Om du fortfarande har problem med sting efter 48 timmar, bör du söka hjälp av en läkare. Du bör också söka en läkare om, när som helst, du börjar se tecken på en allergisk reaktion.


De flesta maneter svider är smärtsamma, men inte allvarligt. Du behöver inte en läkare uppmärksamhet för de flesta av dem. Det bör dock noteras att dessa behandla maneter svider. Portugisiska Män-of-War (blå väska som varelser som flyter ovanpå vattnet) är inte verklig maneter och bör inte behandlas med enbart vinäger, olika åtgärder måste vidtas om du stungen av en man-of-War ( du bör kunna se en Man-of-War som du retirerar från källan sticket). Du kan också söka hjälp från en livräddare, som borde veta vad de ska göra. Många kommer även att ha verktyg och förnödenheter för att göra det.

Om du simmar i Australien, söka hjälp av en badvakt, uppsök läkare, eller ringa 911 om smärtan är outhärdlig. Det finns många farliga maneter i Australien, inklusive rutan maneter, vars svider är dödlig. Om du vid något tillfällen du har frågor eller funderingar, kontakta din läkare.