E2h

Hur man kan bota Hjärnfrysning

Har du någonsin spelat spelet där du försöker avsluta en isig dryck (t.ex. Slurpee / slushie eller extremt kall dryck) så snabbt som möjligt? Medan du försökte dra bort denna dumdristig bedrift, dukade du förmodligen en svår smärta i huvudet, som varade i cirka 10 till 20 sekunder innan spontant försvinner, lämnar du i normalt tillstånd du var innan du dricker det Slurpee. Detta är ett fenomen som det medicinska samfundet kallar sphenopalatine ganglineuralgia, som är mer allmänt känd som den fruktade "hjärnan frysa". Detta är en verklig sjukdom, som är noterat på den internationella klassifikationen av huvudvärk sjukdomar och Internationella Statistisk indelning av sjukdomar och hälsoproblem, där det beskrivs som "Huvudvärk tillskrivs intag eller inandning av en kall stimulans."

Hur man kan bota hjärnfrysning. Brain frysa är oftast övergående och försvinner spontant.
Hur man kan bota hjärnfrysning. Brain frysa är oftast övergående och försvinner spontant.

  • Detta fenomen av hjärnans frysa härrör sig från den snabba kylningen och sedan återuppvärmning i bihålorna "kapillärer. Den extrema kylan av den intagna substansen orsakar vasokonstriktion (skärpning eller bromsande av blodkärlen) som svar på ämnet.
  • Efter att ämnet har svalts, stimulansen orsakar vasokonstriktion har försvunnit, vilket leder till en reflex utvidgning av blodkärlen. Den reflex vasodilatation, som är en reboundfenomen, är vanligtvis större än den ursprungliga dilatation.
  • Detta känns av nociceptorer (nervändarna för smärta) som ligger i närheten, och skickar efferenta impulser till hjärnan via den femte kranial (trigeminus) nerv. Trigeminusnerven levererar även pannan och hjärnan blir förvirrad, tolka signalerna från bihålorna som kommer från huvudet - ett fenomen som kallas avses smärta.
  • Brain frysa är oftast övergående och försvinner spontant. Du kan bara välja att vänta på smärtan att avta, även om det kan vara olidlig. Stimulering av nervändar så småningom kommer att passera när temperaturen och vasodilatation av dina fartyg sinus blod tillbaka till baslinjen, så om du har en hög tolerans för smärta, kommer tiden att bota småningom frysa.
  • Om du inte har råd att vänta, kan du främja normalisering av temperaturer genom smuttar varm ljumma drycker. Försök inte att vända frysa genom att dricka en varm dryck. Du kommer bara skålla tungan och detta kommer inte på något sätt hjälper du "smälta" hjärnan frysa. Drick så mycket du kan och försöka hålla den mot gommen. Du vill att värmen främja vasodilatation och motverka kärlsammandragande effekter hjärnans frysa.
  • Om du inte har några drycker på standby, bara hålla tungan stadigt mot gommen. Den naturliga värme tungan bör vara tillräckligt för att värma området tillbaka till normala temperaturer.
  • Du kan också försöka "lura" hjärnan genom att massera det område som drabbas hjärnan frysa. Genom att ge taktil stimulering till det drabbade området, kan du åsidosätta något sätt smärtsignalerna som överförs till hjärnan.


Det bästa sättet att bota hjärnans frysa är att inte ha det alls

Det bästa sättet att bota hjärnans frysa är att inte ha det alls. När man dricker mycket kalla drycker, är det bäst för dig att dricka stadigt. Kroppen uppfattar både extrem värme och kyla som smärtsam, så undvikande av dessa stimuli kommer att bespara dig en hel del smärta.