E2h

Hur man kan förebygga och behandla eksem

Eksem kan vara mycket ful

Eksem kan vara mycket ful, och i värsta fall scenarier kan eksem också vara mycket smärtsamt. Några av de mest allvarliga typerna av eksem kan orsaka att huden blir torr och spröd och kan även leda till att huden bryts. Även eksem är inte dödlig och är inte smittsam, förebygga och behandla eksem är fortfarande nödvändigt om man vill undvika smärta och ärrbildning att den kan lämna på huden. Här är hur.

Hur man kan förebygga och behandla eksem. Vet vad som utlöser eksem.
Hur man kan förebygga och behandla eksem. Vet vad som utlöser eksem.

  • Vet vad som utlöser eksem. Först och främst bör du veta att eksem faktiskt har olika typer av triggers. Liknar en allergi, det finns en mängd ämnen som kan orsaka skov av eksem. Triggers varierar från en person till en annan, men i allmänhet, djur päls, pollen, damm, vissa typer av växter, och vissa typer av kemikalier som finns i rengöringsmedel i hushållet är triggers bakom eksem. Det är möjligt att du får eksem av endast en eller de andra triggers, medan det finns också en del människor som får svåra eksem från allt detta. Du kan be din hudläkare för att genomföra ett allergitest på dig att avgöra vad som orsakar ditt eksem. På så sätt kan du undvika dina triggers.
  • Kontrollera din kost. Därefter även kolla in din kost. Det finns vissa människor som får eksem flare-ups på grund av den mat de äter. Några av de livsmedel som kan orsaka eksem är bönor, nötter och vissa typer av skaldjur. Om du får eksem som en reaktion från att äta dessa, se till att du undvika dessa typer av livsmedel.
  • Kontrollera konserveringsmedel i maten. Bortsett från maten själv, kan konserveringsmedel som används i maten också ibland orsaka eksem eller fungera som en utlösande faktor för eksem. Till exempel, kan sorbinsyra E200 orsakar ibland eksem reaktioner. Liknande konserveringsmedel som kan orsaka eksem är natriumbensoat E211 och parabener E 214-E. Se till att du läser förpackningar instruktionerna på den mat du äter när du vet vad konserveringsmedel du är allergisk mot.
  • Kontrollera ditt humör. En annan utlösande faktor för eksem är ditt humör. Vissa människor upplever stora och svåra eksem flare-ups när de är mycket deprimerad eller när de känner mycket upphetsad. Om du märker att du bara får eksem när du är extremt ledsen eller om du väldigt upphetsad, bör du se till att du hittar ett sätt att balansera ut dina känslor så att din eksem stannar i schack. Ibland för mycket stress och oroande kan orsaka eksem att blossa upp.
  • Behandla med oljor. När du får ett eksem blossar upp, bör du försöka åtgärda det genom att stämma sesamfröolja, eller ringblomma. Dessa kommer att bidra till att återfukta huden så att svullnad och torrhet blir sämre. Du kan också lägga till avokado olja till mixen så att rodnaden minimeras. Applicera dessa som kompresser, eller kombinera med någon badvattnet så att du kan njuta hela kroppen i dessa rika, eteriska oljor.


Med dessa steg bör du kunna förhindra ett eksem breakout och att behandla den när uppflammande har inträffat.