E2h

Hur man kan förebygga och behandla skörbjugg

Den fruktade gissel av haven, och en av dagens sjukdomar undernäring

Skörbjugg drabbar mänskligheten på jorden liksom till havs. Tillbaka i år 1747, dödade skörbjugg mer sjömän än vapen och stormar tillsammans.

För att bekämpa denna fruktade gissel, monterade 60 kanoner på ek däck i Salisbury var värdelösa. Men genom en snilleblixt, en man i besättningen - kunde besegra den - Dr James Lind. Erövringen av skörbjugg rankas som en av de stora medicinska segrar genom tiderna. Dr Lind är idag erkänd som en av de viktigaste personerna i en hel vetenskapsgren som kallas näringslära. Dr Lind fick senare berömmelse som fader marin medicin.

Hur man kan förebygga och behandla skörbjugg. Tecken och symptom på skörbjugg.
Hur man kan förebygga och behandla skörbjugg. Tecken och symptom på skörbjugg.

 1. Tecken och symptom på skörbjugg:
  • Trötthet och svaghet.
  • Ögonen ser insjunkna.
  • Tandköttet blöder ofta och fula sår utbröt över hela huden.
  • Andra Blödningar uppstår, det vill säga näsblod, blod i urinen eller avföring, blödningar utbrytargrupper under naglarna, subperiosteala blödningar.
  • Fördröjd helanden av sår.
  • Anemi.
 2. Skörbjugg genom historien från historien kan vetenskapen då säga att skörbjugg var sjukdomen som drabbade Job i Bibeln efter att han förlorat alla sina hjordar och spannmål, när Job sade.:

  "Genom den stora kraften i min sjukdom, är min hud förändrats, det bindeth mig om när kragen på min jacka ... min hud är svart på mig och mina ben bränns med värme."

  Lind, ombord på Salisbury hade separata rapporter antyder på sanningen om sjukdomen. Bland var en skriven av den berömda franska mariner Jacques Cartier om hans utforskning på St Lawrence-floden i 1535. Översatt till engelska i samlingen av resor av den stora geografen Richard Hakluyt, Cartier relaterat:

  "Nämnda okända sjukdom började sprida sig bland oss ​​efter den märkligaste slag som eyther hört talas om eller Siene, insomach som vissa gjorde förlora sin styrka och kunde inte stå på deras feete, sedan gjorde sitt legges swel, deras sinnowes krympa så svart som . någon Cole Andra hade också sina skinn spotted med fläckar av blod av en lila färg, sedan blev det stiga upp till sina anklar, knän, lår, axlar, armar och nacke, munnen blev stinkande, deras gummes ruttna att alla kött gjorde falla ut. "

  Den fruktade gissel av haven, och en av dagens sjukdomar undernäring. Skörbjugg genom historien.
  Den fruktade gissel av haven, och en av dagens sjukdomar undernäring. Skörbjugg genom historien.

  Inom sex veckor återstod bara tio av en besättning på 110 och deras "botemedel" var ett slags buljong gjord av kokning av kvistar och barr av vintergröna träd.

  Lind, den lilla geni. Efter att ha sett de möjliga symtom på skörbjugg ombord på Salisbury, planerade dr Lind ett av de viktigaste experimenten i hela historien av medicinen. Enbart ledas av sitt eget goda omdöme, arbetade dr Lind en modell kontrollerade experiment. Den tjugonde maj 1747, valde han tolv patienter med skörbjugg ombord på Salisbury till sjöss. Deras fall var så lika som han kunde ha dem. Han lade ihop dem men inte behandla sina dussin patienter exakt samma.

 3. . Experimentet Lind experimenterat med sex olika kost-tillskott: hans första gruppen av två män, gav han en liter äppelcider tre gånger om dagen, utöver den vanliga kosten alla sjuka män åt, den andra gruppen fick två matskedar vinäger tre gånger dagligen, och flera droppar ättika i deras Loblolly, en annan grupp fick en medicin som kallas elixir vitriol, som består av utspädd svavelsyra och alkohol smaksatt med ingefära och kanel, ännu en, en medicin gjord av vitlök, senap och lite mark-up örter, och två andra män, bara en halv pint salt havsvatten efter måltid. Till två lyckliga män i den sjätte och sista gruppen, gav Dr Lind apelsiner och citron dagligen i sex dagar, tills hans begränsade frukt utbudet tog slut. I hans egna ord, detta är vad som hände:

  "Följden blev, att de mest plötsliga och synliga goda effekter uppfattades från användningen av apelsiner och citroner, en av dem som hade tagit dem är i slutet av sex dagar friskhetsintyg för tjänstgöringen Fläckarna var inte på samma gång. helt av hans kropp eller hans tandkött ljud, men utan andra läkemedel han blev helt friska innan vi kom till Plymouth. Den andra var den bästa återhämtade någon i hans tillstånd, och att anses ganska bra, utsågs sjuksköterska till resten av de sjuka. "

  Det är möjligt att använda Dr Linds egna ord eftersom på att nå stranden, satte han ner fullständig information om sitt experiment i en bok han kallade en avhandling av skörbjugg. Vad Dr Lind åstadkoms ombord på Salisbury gav honom och hans skepp en säker plats i historien. Citronsaft slutade skörbjugg eftersom skörbjugg var och är en sjukdom som orsakas av C-vitaminbrist. Vitaminer upptäcktes 1912 av en polsk kemist som arbetar i London, finns i många vanliga livsmedel i varierande mängder, de är viktiga för livet och tillväxt. Inte förrän 1934 skulle en europeisk forskare vid University of Pittsburgh äntligen isolering av kristaller av ren C-vitamin från en bägare citronsaft.

 4. Förebyggande:
  • Ökad produktion och konsumtion av vitamin C-rika livsmedel såsom citrusfrukter och grönsaker.
  • Tillhandahållande av grönsaker, frukt och juice för alla medlemmar i samhället börjar med barn i sjätte månaden i livet.
  • Förbättrad trädgårdsodling, t.ex. tillhandahållande av byn och hushåll trädgårdar, fruktträdgårdar, vegetabiliska tilldelning i städer och skola trädgårdar.
  • Främjande av en bred användning av ätliga vilda frukter och grönsaker som är kända för att vara rik på C-vitamin, (t.ex. Baobab frukt).
  • Näringslära samt undervisning de skäl och behovet av att äta färska livsmedel, bör omfatta undervisning i form av att minimera C-vitamin förlust i matlagning och matlagning.
 5. Behandling. Denna sjukdom av undernäring är fortfarande utbredd i hela världen i dag. På grund av riskerna med plötslig död, är det inte tillrådligt att behandla denna brist sjukdom med endast en C-vitamin-rik kost. Snarare är det lämpligt att ge 250 sura mg askorbinsyra genom munnen fyra gånger om dagen, och att sätta patienten på en diet med mycket frukt och grönsaker. Askorbinsyra genom injektion är endast nödvändigt om patienten är kräkningar.

lycka är ofta med mannen som inte inkludera det i hans planer.