E2h

Hur man kan förstå en panikattack

Du är gripen av plötslig oförklarlig skräck

Du är gripen av plötslig oförklarlig skräck. Din puls skjuter i höjden, du bryta ut i svett, hyperventilera du och ditt hjärta pounds högt i bröstet. Du kan ha en panikattack. Här är några tips som hjälper dig att förstå vem, vad, var och varför en panikattack:

  1. Nybörjare. Första gången du upplever en panikattack, kan du känna som om du antingen har en hjärtattack eller förlora ditt sinne. Symptomen är så plötslig, extrem och försvagande att upplevelsen är överväldigande. Erkännandet av svårighetsgraden av dina symtom kan göra dina symtom ännu värre som din ångest ökar. Lyckligtvis är erkännandet att dessa symtom är inte unik och kan behandlas det första steget att hantera en panikattack.
  2. Onset. En av de mest förvirrande aspekterna av ångestattacker kan vara deras plötslig. En minut du är nöjd, i nästa stund du är övertygad om att du är på väg att dö. Under en panikattack, din kropp pumpar ut enorma adrenalin, och du upplever en överdriven version av kamp eller flykt svar. Det är plötsliga uppkomsten och svårighetsgraden av symtomen som skiljer en panikattack från andra ångestsyndrom.
  3. Kön. Fler kvinnor än män upplever panikattacker. Kvinnor tenderar också att uppleva mer respiratoriska symptom än män under en panikattack.

  4. Varaktighet. Panikattacker brukar topp inom tio minuter och varar i cirka en halvtimme. Men de kan pågå under längre eller kortare perioder. Du kommer vanligtvis känner dig utmattad efter attacken avtar.
  5. Trigger. Panikattacker har oftast en avtryckare, eller något som sätter attacken av. I de fall där en person lider av en fobi, som fobi är ofta avtryckaren. Men ofta är avtryckaren aldrig upptäckt. Det kan vara en övergående tanke som du inte ens kommer ihåg har eller annan stimulans som går obemärkt. En psykolog eller psykiater kan hjälpa dig att identifiera triggers panikattack.
  6. Panikångest. Om du lider av täta panikattacker, oro överdrivet om att uppleva en annan attack eller ändra ditt beteende som svar på panikattacker (dvs. undvika sociala situationer eftersom du inte vill skämma ut dig själv) kan du lider av panikångest.
  7. Behandling. Eftersom symtomen av en panikattack kan efterlikna dem i en hjärtattack, problem med sköldkörteln eller astma, är det viktigt att du söker läkare så att en läkare kan avgöra om du lider av panikattacker eller en medicinskt inducerad tillstånd. Behandling för panikattacker kommer sannolikt att inkludera behandling, läkemedel (antingen anti-ångest eller antidepressiva läkemedel) och avslappningstekniker. Lär dig att meditera och lindra stress här.

Hur man kan förstå en panikattack. Du är gripen av plötslig oförklarlig skräck.
Hur man kan förstå en panikattack. Du är gripen av plötslig oförklarlig skräck.

Panikattacker är mycket försvagande. Låt inte rädsla eller förlägenhet hindra dig från att söka hjälp.