E2h

Hur man kan minska svullnad av händer och fötter

Den svullnad av händer och fötter är inte bara ful att titta på, kan de orsaka betydande obehag också. Den goda nyheten är, finns det flera saker som du kan göra för att hjälpa till att bekämpa detta tillstånd.

Hur man kan minska svullnad av händer och fötter. Rådgör med din läkare.
Hur man kan minska svullnad av händer och fötter. Rådgör med din läkare.

  • Rådgör med din läkare. Detta är en av de första saker du bör göra. Det finns många bakomliggande orsaker till händer och / eller fötter svullnad. Det kan faktiskt vara ett symptom på en del mer allvarliga tillstånd såsom hjärtsjukdomar, eller leverproblem. Din första steg måste vara att få kontrolleras för möjligheten av dessa villkor. Din läkare bör rekommendera behandling som kommer att gå till botten med problemet.
  • Minska din natrium intag. Salt (eller natriumklorid) är en av de största bovarna i svullnad, som stora mängder i kroppen orsakar vätskeansamling. Om du märker att dina armar svullnad, skära ner på mat som har höga halter av salt. Gör det till en vana att kontrollera etiketter matpaket och se upp för ingredienser såsom mononatriumglutamat, natriumalginat och natriumbensoat. Det är också bäst att du går för livsmedel som har lägre aromer (kom ihåg att ju mer uttalad smak av en förpackad mat, desto högre natriumhalten). Till exempel, istället för att äta smaksatt havregryn, kan du gå för icke smaksatta varianter i stället. Slutligen, undvika att i alltför mycket artificiella smakämnen till dina rätter och lära sig att uppskatta de mer subtila smaker av naturliga ingredienser.
  • Drick mycket vatten. Dricksvatten hjälper spola ut gifter och fylla på vattenförsörjning som vår kropp naturligt behöver (kom ihåg att våra kroppar består av mer än 70% vatten). Läkare rekommenderar att vi dricker 8 till 12 glas vatten om dagen, och att diuretika såsom koffein och kolsyrade drycker undvikas. Äta frukt och grönsaker rika på vatten, såsom citrusfrukter, bär, vattenmelon och tomater kommer i hög grad att hjälpa också.
  • Höj det drabbade området. Detta är effektivt vid tömning av bort vätskan som poolade till händer och fötter mot andra delar av kroppen. Höjning av svullna delar av kroppen kommer också att arbeta för att förbättra blodcirkulationen, vilket bidrar till att minska svullnad. Du kan göra detta genom att stötta fötterna på en stol när du sitter ner, eller liggande på sängen med fötterna höjs med kuddar.
  • Undvik att stå för länge. Stående under lång tid är en annan skyldige för fötter svullnad.
  • Applicera is på de drabbade områdena. Ice hjälper sammandra blodkärlen i dina händer / fötter och hjälper till att förhindra för mycket blod rinner där. Helt enkelt svepa en handduk över lite is och sedan tillämpa den på dina svullna händer och / eller fötter i 10 minuter. När det blir för kallt, kan du ta bort isen under några sekunder och sedan placera den igen på det drabbade området.
  • Massera dina händer och / eller fötter. Massera hjälper fördela den poolade vätskan i hela kroppen, och kommer också att bidra till att förbättra cirkulationen. Massera dina händer genom att massera fingrarna ett i taget, sedan gå ner till handflatan och på handleden. Föreställ dig själv fördela blodet från händerna utåt till resten av kroppen. Gör samma sak för dina fötter.


Minska svullnad i händer och fötter behöver inte vara en alltför komplicerad fråga, men det är definitivt viktigt att du rådgöra med din läkare för att utesluta möjligheten av mer allvarliga hälsotillstånd. Lycka till!