E2h

Hur man kan stoppa smärtan från känsliga tänder

Få saker kan vara så irriterande som tandproblem. Känsliga tänder kan vara särskilt irriterande, eftersom detta villkor kan lämna dig i obehag, även om dina tänder är relativt god hälsa. Om du vill förhindra smärta på grund av känsliga tänder, här är några tips som du måste följa:

Hur man kan stoppa smärtan från känsliga tänder. Övergripande munhygien.
Hur man kan stoppa smärtan från känsliga tänder. Övergripande munhygien.

  • Tandborste. Först av allt, se till att du använder mjuk pensel tandborstar. Det finns många typer av tandborstar som tillverkas idag. Den mjuka pensel tandborstar kan vara lite dyrare, men de kommer att kraftigt minska det tryck som tänderna får under borstning. Även känsliga tänder är oftast resultatet av känsligt tandkött och tandkött är mycket benägna att borsta när du använder hårt borst tandborste. Du bör också överväga att använda tandborstar som har ett mindre huvud än vanligt, vilket kan vara lite skonsammare för tandköttet.
  • Tandkräm. Nästa, se till att välja tandkräm som är speciellt framtagen för känsliga tänder. Det finns många tandkrämer som dessa, som Proenamel och Sensodyne. Dessa tandkräm innehåller ingredienser som hjälper bort känsligheten i tänderna, åtminstone när du borstar tänderna. Generellt sådana tootpastes innehåller ett bedövande ämne som hjälper dina tänder känner mindre smärta. Ibland kan du lämna även tandkräm i munnen över natten så att den bedövande verkan blir mer uttalad.
  • Övergripande munhygien. Också se till att du tränar god munhygien i allmänhet. Till exempel måste du se till att du borstar tänderna minst två gånger om dagen, minst fem minuter för varje borstning session. Se också till att du gurgla med en antibakteriell munvatten, och att du tandtråd dina tänder. Grundläggande munhygien kommer att hålla munnen frisk och fri från bakterier som kan försvaga dina tänder och orsaka smärta. Tandborstning och tandtråd tänderna regelbundet kommer också att förhindra uppbyggnad av tandsten som kan orsaka missfärgningar i tänderna.
  • Tandläkare konsultationer. I vissa fall kan dock känsliga tänder orsakas av en underliggande sjukdom som endast en tandläkare kan diagnostisera. Om rätt tandborste, tandkräm och munhygien inte fungerar för dig, bör du rådgöra med din tandläkare. Ibland, mycket känsliga tänder behöver sin egen medicin som bara din tandläkare kan ge dig.
  • Mat. Ser också till att du väljer den mat du äter. Undvik mat som är alltför söt och alltför sura. Sockerarter kan ansamlas i sprickor i munnen och orsaka bakteriell bygga upp som kan leda till inflammation och tandvärk. Syra kan urholka emaljen i tänderna och leda till en försvagning av dina tänder. Se till att du också dricka mycket vatten så att munnen är ren hela tiden.


Upp till 50 procent av alla människor kommer att drabbas av känsliga tänder på en punkt eller det andra. Med dessa steg bör du kunna förhindra formulär tand smärta eller, åtminstone, göra dina känsliga tänder mer hanterbara.