E2h

Hur man känner igen basalcellscancer

Många människor inser inte att basalcellscancer är den vanligaste formen av cancer. Lyckligtvis är det lätt att diagnostisera och lätt att behandla om det upptäcks tidigt. Här är några fakta om basaliom:

 1. Basalceller är namnet på de celler som klär djupaste lagret av överhuden. Basaliom är en tumör eller onormal tillväxt av detta skikt av hudceller.
 2. Diagnos sker via biopsi. Under en biopsi, ett prov av hud avlägsnas från det område där cancer misstänks. Den exakta metoden för avlägsnande beror på platsen. Provet undersöks sedan i mikroskop.
 3. Cirka 5 till 10 procent av basaliom kan vara antingen särskilt aggressiv eller resistenta mot behandling och kan påverka inte bara huden runt dem men även ben eller brosk.
 4. Basaliom är osannolikt att metastasera och är oftast inte livshotande. I sina värsta fall kan det orsaka ärrbildning eller missbildning som kräver plastikkirurgi.
 5. Det finns faktorer som ökar dina chanser att få basalcellscancer. De inkluderar;
  • Timmar per dag utomhus. Om du tillbringar mycket tid utomhus, är du löper större risk för basalcellscancer grund av din ökad exponering för solen.
  • Hudtyp. Om du har väldigt ljus hy (nästan alltid åtföljs av ljusa hår och ögon), du löper ökad risk för basalcellscancer. Detta beror på att hudens pigmentering ger naturligt solskydd. Kolla in hudtyper och riskgrupper vid Skin Cancer Foundation för att bedöma graden av din ökad risk.
  • Var du bor. Ju närmare ekvatorn, desto mer troligt att du har en högre exponering för solen. Under loppet av ett år, inte bara är de timmar av solljus längre, men intensiteten i solen är större också. Det innebär att du sannolikt har utsatts för fler soltimmar om du bor i södra Kalifornien än, säg, Seattle, Washington.
 6. Ett uns av förebyggande är värt ett halvt kilo kött. Precis som kvinnor bör göra en månatlig bröst själv-examen och män, en testikel själv-examen, så både män och kvinnor bör kontrollera sin hud för eventuella förändringar också. Vid kontroll huvudet och ansiktet, var noga med att undersöka din hårbotten (använd en fön för att exponera din hårbotten). Glöm inte att kolla händer och naglar, könsorgan, under brösten, och använd en handspegel för att kolla på baksidan av kroppen. Om du märker någon förändring på huden, få det tittat på så snart som möjligt. Här är några av de saker du letar efter:
  • Sår som inte läker. Alla sår som tar lång tid att läka, bör utstrålar, skorpor eller annat sätt ser ovanlig checkas ut.
  • Rödaktig fläckar. Om du har en bit hud som ser röd och irriterad, få det kontrollerat. Ibland patchar kan klia eller skada, men inte alltid, så få det kontrollerat ut åt båda hållen.
  • Knölar eller utväxter. Varje ny tillväxt ovanför ytan av huden räknas som en bula. Färgen kan variera från rosa till vitt till brunt och kan ibland ha samma utseende som en mullvad. Tillväxten kan ha skorpor eller synliga blodkärl, men har den tittat på oavsett vad.
  • Scarrish hy. Varje bit hud som ser ut som du har ett ärr det kan vara ett tecken på cancer. Färgen kan variera från vitt till gult till rött och kanten av området kan vara otydlig.
  Hur man känner igen basalcellscancer. Basalceller är namnet på de celler som klär djupaste lagret av överhuden.
  Hur man känner igen basalcellscancer. Basalceller är namnet på de celler som klär djupaste lagret av överhuden.

  Var noga med att ägna särskild uppmärksamhet åt områden av kroppen som får frekvent solexponering, dvs ansikte, öron, hårbotten, nacke, axlar, bröst och rygg.

När det kommer till basalcellscancer, fela på sidan av försiktighet. Din bästa insats på staving av basalcellscancer är att ha någon förändring i hudens struktur eller utseende kontrolleras av en hudläkare precis så fort som möjligt.