E2h

Hur man känner igen en urinvägsinfektion

UVI, eller urinvägsinfektion, är en bakteriell infektion. Den orsakas av bakterier som kommer in i blåsan och njuren. Det visar slutligen i urinen. Vissa tror att urin orsakar UVI, men det är inte sant, eftersom urin i sig är fri från bakterier, tills det blir exponeras. En infektion i urinblåsan är ett enkelt fall av UVI kallas cystit. Njure infektion är ett mer allvarligt tillstånd, och kallas pyelonefrit.

Hur man känner igen en urinvägsinfektion. Om du upplever en UVI efter det borde ha behandlats.
Hur man känner igen en urinvägsinfektion. Om du upplever en UVI efter det borde ha behandlats.

Behandling för UVI kan vara genom orala antibiotika, och en god dos av vätska för att undvika ytterligare infektion. Följande är symptom på en UVI, särskilt urinvägsinfektion:

 • Du kissar oftare än vanligt, och när du gör, du passerar bara lite urin.
 • Du behöver kissa under natten, när du normalt inte gör.
 • Du känner smärta och obehag, vanligtvis en brännande känsla i urinröret.
 • Det finns pus i urinen.
 • Det är blod i urinen.
 • Du upplever lätt feber.
 • Urinen luktar ovanligt fult.

För en njurinfektion, alla tecken som anges ovan finns, plus följande allvarligare indikationer:

 • Du upplever kräkningar.
 • Du känner smärta i ljumsken eller på sidan och baksidan av höfterna.
 • Du upplever buksmärtor.
 • Du har mycket hög feber och frossa.
 • Du är i extrem trötthet.
 • Du upplever svettningar på natten.

För att undvika en UVI.
För att undvika en UVI.

Äldre personer med UVI upplever också förvirring och ofta faller eller har svårt att balansera sig själva. För vissa människor, men visar inte några symptom alls, vilket är farligare, eftersom UVI kan lämnas obehandlad under en lång tid och utvecklas till ett mer allvarligt tillstånd i urinblåsan eller njurarna.

Om du upplever en UVI efter det borde ha behandlats

Om du upplever en UVI efter det borde ha behandlats, bör du överväga att ha din urinvägarna kontrolleras för andra orsaker. Du kan genomgå en ultraljudsundersökning av njurar och urinblåsa. En intravenös urografi kan också göras, om en röntgen görs efter en speciell vätska injiceras intravenöst, för att se om det är något fel med urinvägarna.

Det finns flera botemedel för UVI bortsett från medicin och antibiotika. Naturläkemedel som dricker kokosnöt vatten eller tranbärsjuice är mycket hälsosamma alternativ. Ta in mer vatten är också mycket lämpligt, särskilt efter att vitamin-och mineraltillskott, eftersom dessa piller kan bidra till utvecklingen av njursten om inte ned och absorberas av kroppen ordentligt.

För att undvika en UVI

För att undvika en UVI, försök att inte kontrollera urinering och bara gå rakt på toaletten vid behov. Det är också nödvändigt att tvätta könsorganen ofta med rätt tvål, särskilt för kvinnor. Detta bör också göras efter samlag för att förhindra att bakterier från att växa och komma in i kroppen.

För spädbarn, är det nödvändigt att byta blöjor åtminstone efter 4-5 timmar oavsett om den är full eller inte. Tvätta barnets blöjområdet så snart det är smutsigt. För flickor, se till att du torkar blöjområdet från framsidan till baksidan. Urinvägsinfektion hos spädbarn och barn bör behandlas på en gång eftersom de är skörare.