E2h

Hur man känner igen förlorad tandemaljen

Vet du att tandemaljen är det hårdaste ämne i kroppen? Tandemaljen är mer än 90% hydroxylapatit mineral, medan resten är annat organiskt material och vatten. Detta mineral är ett kristallint kalciumfosfat, som står för dess styrka och även för dess sprödhet.

Hur man känner igen förlorad tandemaljen. Sprickor och / eller chips.
Hur man känner igen förlorad tandemaljen. Sprickor och / eller chips.

Tillsammans med dentin, cement och tandens pulpa, är det en av de fyra viktigaste vävnader som utgör tanden. Färgen på tandemaljen varierar från person till person, det varierar från blekgul till gråvit.

Emalj är halvgenomskinliga. Det är förmodligen där begreppet emaljering ursprung. Enameling är en konstform vari olika objekt är belagda med glaspulver och upphettades vid extremt höga temperaturer. Den resulterande produkten har en glänsande, blank lyster, ungefär som övertäckning av tanden. Företag som Halcyon Days (skaparna av smycken - armband, örhängen, ringar och andra presentartiklar) och All-Clad Metalcrafters (tillverkare av kök kastruller, stekpannor och grytor) all praxis emaljering.

Kontrollera dina tänder ofta för tecken på slitage. Eftersom emaljen är den mest synliga delen av tanden, det är det enklaste funktionen för att kontrollera. Du kan känna igen tandemaljen förlust på följande vis:

Som tandemaljen fortsätter att urholka. Bucklor eller koppning.
Som tandemaljen fortsätter att urholka. Bucklor eller koppning.

  1. Tand känslighet. Om du märker något ökad känslighet i en viss tand, kontrollera emaljförlust. När du äter eller dricker livsmedel av extrema temperaturer, kan detta orsaka en antydan till smärta under början stadier av emalj erosion. Intag söta livsmedel kan också göra din drabbade tand känns känslig. Tanden blir smärtsamt känslig i de senare stadierna av emalj erosion. Detta är då extrem känslighet för sockerhaltiga ämnen och temperaturer känns mest.
  2. Missfärgning. Tanden kommer att börja visas gulaktig eftersom fler och fler lager av tandemaljen eroderar. Den dentin, som är nästa lager av vävnad under emalj, börjar visa.
  3. Sprickor och / eller chips. Du kanske märker att tanden känns råare. Kanterna får hackiga eller oregelbundna vilket leder till sprickbildning eller flisning.
  4. Bucklor eller koppning. Detta är uppkomsten av fördjupningar på ytan av tanden med emalj förlust.
  5. Rundade. Tanden kan visas blankare och jämnare än friskare tänder. Detta beror på mineral förlust.

Som tandemaljen fortsätter att urholka

Som tandemaljen fortsätter att erodera, blir tanden mer benägna att karies eller hålrum. När ignoreras, kan håligheter fortsätta att växa och penetrera tanden bortom emaljen. Smärtsamma abscess eller infektion kan då uppstå.

Att ha en Hollywood-stjärna leende är bländande tänder vad du vill. Du kan uppnå detta med rätt vård och en hälsosam diet. Tandborstning och tandtråd efter måltider är viktigt för friska tandemaljen. Konstant felaktig eller hård borstning kan orsaka emaljen att erodera. Slipning eller tänder bet kan bidra till emalj förlust också.

Söt mat och dryck är din emalj främsta fiender

Söt mat och dryck är din emalj främsta fiender. Stärkelserika och sura livsmedel bidrar till emalj förlust också. Dessa ämnen orsakar demineralization på emaljen. Så se upp! Undvik mat och dryck lastad med socker, stärkelse eller syra. Drick mycket vatten efter intag sockrade, stärkelserika eller sura ämnen. Ännu bättre, borsta tänderna direkt efter. Besök din tandläkare två gånger om året för en mer grundlig rengöring och fördjupad kontroll av dina tänder.

När tandemaljen är förlorat, är det oftast irreversibel

När tandemaljen är förlorat, är det oftast irreversibel. Det finns mycket avancemang i tandteknik som kan hjälpa till att förhindra tandemaljen förlust, men den bästa förebyggande är korrekt tandhygien. Ta hand om dina tänder. De är de största attraktionerna på ditt miljoner dollar leende!