E2h

Hur man känner igen herpes

Herpes är en hudåkomma som kännetecknas av inflammationer och blåsor som sakta sprids i små kluster. Den orsakas av herpes simplex-virus, samma virus som orsakar munsår och genital herpes.

Herpes är känt för att komma i 80 olika former av virus. Av detta antal kan 8 orsaka faktiskt sjukdomar hos människor och av dessa 8 olika typer av virus, de som ofta infekterar människor är herpes simplex virus 1 och 2, eller hsv1 och HSV2.

Det är svårt att skilja hsv1 och HSV2 sedd genom mikroskopet

Det är svårt att skilja hsv1 och HSV2 sedd genom mikroskopet. Båda typerna kan faktiskt orsaka infektioner i munnen eller könsorganen hos en person. Kanske den viktigaste särskiljande egenskap hos dessa virus är att hsv1 infekterar kroppsdelar ovanför midjan medan HSV2 avslöjar sig nedanför midjan. Dessutom är HSV2 den gemensamma källan av herpes infektion bland spädbarn. Skillnaderna mellan de två typerna av herpesvirus är annars inte särskiljas, eftersom de båda orsaka blåsor som är mycket smittsam genom hudkontakt.

Herpesinfektion kan påverka munnen i form av munsår (munherpes) och könsorgan i form av blåsor och skador (genital herpes).

Hur man känner igen herpes. Det är svårt att skilja hsv1 och HSV2 sedd genom mikroskopet.
Hur man känner igen herpes. Det är svårt att skilja hsv1 och HSV2 sedd genom mikroskopet.

Faserna som herpesviruset går igenom som en dynamisk sjukdom omfatta en period på 2 till 21 dagar, under vilken tid sjukdomen visar sig genom smittsamma blåsor. Efter denna period går viruset vilande och hudutslag försvinna. Efter denna tid kan viruset bli inaktivt under en längre tid och kan eller inte kan återkomma beroende på utlösande faktorer som kan bidra till att detta inträffar igen.

Att erkänna herpes hos barn, de allmänna indikationer är sjukdom med influensaliknande symptom och sår runt munnen. Dessa sår är skada-liknande hudutslag som innehåller smittförande ämnen som är överförbara genom hudkontakt.

Herpes hos barn försvinner oftast tillsammans med den medföljande feber efter några dagars behandling. Men kan dessa återkomma lätt, speciellt när barnet lider av munsår eller feber eller exponeras i solen under en längre tid.

Herpes kan också påverka andra delar av kroppen bortsett från munnen. Blåsor i handen, särskilt längs fingrarna, kallas herpetiska whitlows och kan förvärras av omfattande utslag kallas eksem herpeticum om personen lider också av en hud problem som kallas dermatit.

Även vanliga munsår, som är de främsta tecknen på herpes, är inte mycket allvarliga, bör det fortfarande finnas oro för de möjliga komplikationer när ett barn har aids, i vilket fall infektionen kommer att ytterligare försvaga immunförsvaret och kan leda till döden.

Hur man känner igen herpes.
Hur man känner igen herpes.

Spädbarn kan smittas av viruset genom modern under normal förlossning (genom slidan). Om moderns herpes villkor inte kontrolleras före leverans, kommer barnet troligen få sjukdomen på hans födelse medan han passerar genom den vaginala kanalen av modern. Spädbarn infekterade med herpes simplex uppenbara öga, hud och mun infektioner, och sällan, infektion i hjärnan annars känd som neonatal meningit.