E2h

Hur man känner igen lymfom symptom

I denna dag och ålder, har livet blivit alltmer snabbrörlig

I denna dag och ålder, har livet blivit alltmer snabbrörlig. Eftersom tiden är alltid av yttersta vikt, de flesta människor tenderar att försumma de viktigaste sakerna, såsom hälso-och sjukvård. Vissa sjukdomar, som lymfom, har symptom som inte verkar vara så stor grej, så att de hamna förbises.

Hur man känner igen lymfom symptom. Viktminskning och aptitlöshet.
Hur man känner igen lymfom symptom. Viktminskning och aptitlöshet.

Lymfom är en typ av cancer som innebär vissa celler i immunsystemet, som kallas lymfocyter. Det lymfatiska systemet är en del av immunförsvaret, reglerar flödet av lymfa som angriper patogener och förstör dem. Lymfan färdas genom lymfkörtlar, även känd som lymfkörtlar, och andra delar av det lymfatiska systemet, exempelvis tonsiller, benmärg, mjälte och tymus.

Cancer uppstår när kroppens celler beter sig onormalt

Cancer uppstår när kroppens celler beter sig onormalt, speciellt när celler börjar föröka sig och så småningom producera en massa som påverkar andra organ. I fallet av lymfom är förstorade lymfkörtlar upptäcks vanligtvis, vilket kan betraktas som tumörer. Vid detektion, är en biopsi administreras för att bestämma huruvida massan är elakartade eller godartade.

Lymfom anses vara den sjunde vanligaste cancerformen hos både män och kvinnor, och har mer än trettio subtyper. De subtyper är indelade i två kategorier, Hodgkins, även känd som Hodgkins sjukdom och non-Hodgkins lymfom. En enstaka cell separerar de två typerna, som kallas en cell en Reed-Sternberg-cell, som är närvarande i Hodgkins lymfom.

I denna dag och ålder, har livet blivit alltmer snabbrörlig. Cancer uppstår när kroppens celler beter sig onormalt.
I denna dag och ålder, har livet blivit alltmer snabbrörlig. Cancer uppstår när kroppens celler beter sig onormalt.

Det är viktigt att veta vilken typ av lymfom en person får diagnosen, som behandling varierar stort beroende på cancertyp. Symptomen för båda, men, är likartade. De vanligaste symptomen är klumpar i halsen, armhålan eller ljumsken. Dessa är de vanligaste symtomen på lymfom, och ofta de enda. Dessa klumpar är smärtfri, och är oftast kände när du badar eller förändras. Observera att förstorade lymfkörtlar inte alltid menar det lymfom, det är därför det är viktigt att ha klump kontrolleras. Tillsammans med dessa klumpar, finns det flera andra symptom som kan manifesteras. Tänk på att en klump måste vara närvarande tillsammans med andra symptom. Dessa är:

  1. Feber. När febern är kontinuerlig eller återkommande och verkar inte ha något att göra med en infektion.
  2. Överdriven svettning, särskilt på natten.
  3. Viktminskning och aptitlöshet. Oförklarlig viktminskning är oftast relaterade till någon typ av cancer, och det är inte annorlunda med lymfom. Eftersom cancerceller sprider sig över kroppen, är en minskning av aptiten brukar vistas.
  4. Svaghet utan någon uppenbar anledning.
  5. Svår klåda. Oförklarliga klåda som inte verkar vara allergi närstående, framför allt i fötter och ben.

När diagnosen lymfom

När diagnosen lymfom, eller någon typ av sjukdom för den delen, är det viktigt att samla alla typer av information som finns. Med hjälp av din läkare och dagens tekniska framsteg, som tillåter oss tillgång till viktig information vid släpp av en hatt, det finns inget sätt man kunde stanna oinformerade. Online medicinska artiklar, tidskrifter, och även anslagstavlor är fyllda till brädden med artiklar att berätta vad du behöver veta.