E2h

Hur man känner igen skelettcancer

I Europa

I Europa är mer än 2000 personer som diagnostiserats med bentumör varje år, med patienterna oftast barn och ungdomar. There finns många olika typer av skelett cancer beroende på vart de härrör från. Primär skelettcancer (ofta kallas sarkom) kommer från en benvävnad, och de vanligaste typerna av primär skelettcancer är osteosarkom, Ewings sarkom, och chondrosarcoma. Primär skelettcancer är relativt sällsynt, men cancer i benet är oftast på grund av metastaserande tumörer eller tumörer som kommer från en annan del av kroppen (vanligtvis från bröstet och lungor) och spridit sig till skelettet oftast genom blodet.

Hur man känner igen skelettcancer. Benskörhet och benbrott.
Hur man känner igen skelettcancer. Benskörhet och benbrott.

Vilka är de vanligaste symtomen på ben cancer?

  • Smärta. Bone cancer är oftast kännetecknas av smärta i knän, andra ben och leder. Vid början, är denna smärta oftast kände på natten eller med fysisk aktivitet, men så småningom växer konstant och värre med tiden.
  • Benskörhet och benbrott. Om en patient har skelettcancer, kan hans ben blir så svag att frakturer kan inträffa även med lite eller inget trauma. Ett brott kan ibland till och med bara genom att stå på den drabbade ben.
  • Stelhet och svullnad. Om tumören är nära en led eller om tumören har spridit (eller spread) till andra delar av kroppen, kan symtom som feber, trötthet, anemi och viktförlust inträffar. Dessa symtom är dock relativt ovanliga. Om en patient får någon av ovanstående symptom, är det bäst att han konsulterar en läkare och få diagnosen för eventuell skelettcancer.

Under samrådet måste patienten lämna sin läkare hans fullständig anamnes tillsammans med relevanta familj medicinsk bakgrund (dvs om någon av hans familjemedlemmar har också fått diagnosen bentumör / cancer) och en grundlig beskrivning av sina symtom.

Som en del av diagnosen

Som en del av diagnosen. Stelhet och svullnad.
Som en del av diagnosen. Stelhet och svullnad.

Som en del av diagnosen, kommer patienten att genomgå en fullständig fysisk undersökning för att testa sin muskelstyrka, känsel och reflexer. Blodprov kan också utföras tillsammans med provning skannar såsom neutrala röntgenstrålning, CT, MRI och PET. De röntgenstrålning är vanligtvis först för att lokalisera tumören och berätta om den är godartad (i vilket fall tumören oftast har en slät kant) eller elakartad (där tumören oftast har en ojämn kant).

Efteråt görs en biopsi utförs

Efteråt är en biopsi utförs. En biopsi innebär att ta ett litet prov av tumören, för att avgöra vilken typ av tumör det är. Detta prov erhålls genom en liten nål (detta kallas en nål biopsi) eller ett litet snitt (kallas incisional biopsi).

Som med någon annan krämpa

Som med all annan åkomma, är tidig upptäckt av patientens främsta allierade i att besegra sjukdomen. Man bör alltid vara medveten om vad som händer med hans kropp och att vara vaksamma om samråd med en läkare om sin allmänna hälsa. Och även om orsakerna till cancer är oftast okänd, är det ändå bäst att vara medveten om att underhålla och konditionering våra kroppar genom rätt kost, regelbunden motion och tillräckligt med vila.