E2h

Hur man känner igen symptom på bråck

Bråck är ett medicinskt tillstånd där en del av ett speciellt organ som sticker ut från membranet som är tänkt att innehålla det. Bråck kan hända i många delar av kroppen, men det sker oftast i bukväggen. När bukhålan utvecklar ett hål, de delar som den innehåller, såsom tarmar, fettvävnad och organ, kan bukta ut. Bråck är ett allvarligt tillstånd och, om den lämnas obehandlad kan leda till livshotande komplikationer. Speciellt om bråck körs i din familj, är det viktigt att du känner till symptomen, så att du kan upptäcka det snabbt och har en tidig medicinsk intervention. Här är symptomen.

Hur man känner igen symptom på bråck. Illamående och kräkningar.
Hur man känner igen symptom på bråck. Illamående och kräkningar.

  • Bucklan. När en del av en viss buken innehåll trycks ut ur sin normala plats, kommer en bula utvecklas successivt. Den svullna området varierar beroende på placeringen av hålet och den utbuktande orgel. Till exempel innebär navelbråck en utskjutande tarmslyngan i naveln. Indirekt ljumskbråck, å andra sidan, händer när banan där testiklarna sjunka inte sluts. Detta resulterar vanligen i ett utsprång i pungen. Femoral bråck är en utbuktning i ljumsken och halva låret del. Detta orsakas av en abdominal innehåll passerar genom femoral kanalen som innehåller ben blodkärl.
  • Smärta. Smärta kan vara så svår, tråkig, eller försvagande. Orsaken till smärtan skiljer allmänhet. Till exempel, eftersom de bukväggen sträckor och buken sticker ut innehåll, kommer en lokaliserad smärta kännas på platsen för bråck. Smärtan minskar när den utskjutande innehållet skjuts tillbaka till sin plats och bula börjar plana ut. Men när innehållet är fångade eller kan inte tryckas tillbaka till sin rätta plats, även kallad inspärrade bråck, är strypning sannolikt. Strypning kommer med svår smärta på platsen för bråck och på buken. Strangulated bråck som händer när den utskjutande innehållet blodtillförsel stoppas. Smärta på andra delar av kroppen är också möjlig. Detta inträffar när nerverna som omger bråck webbplats få inflammerad eller irriterad.
  • Tarmobstruktion. Förstoppning är vanligt bland människor som lider av bråck. Detta beror på att när tarmen är blockerad, är den normala vägen för avföring likaså hindras. Tarmobstruktion brukar föregås av strangulated bråck.
  • Illamående och kräkningar. Inspärrade bråck följs av illamående och kräkningar. En helt blockerad tarm begränsar den normala vägen för mat och slutresultatet är att personen kräks en massa gånger och är kraftigt illamående.

Bråck är oftast noteras vid födseln

Bråck är oftast noteras vid födseln. Generellt dock kan bråck hända i alla åldrar, speciellt när en individ har en sjukdom eller utsätts för en situation där bukhålan får för mycket tryck. Exempel är fetma, vätska uppbyggd i bukhålan, hosta och tunga lyft. Behandling av bråck är kirurgiskt. Det innebär att stänga hålet som orsakade buken innehåll för att sticka ut. I vissa fall, i synnerhet när det drabbade området är stort, är ett syntetiskt material fastsydd på bråck webbplatsen.