E2h

Hur man känner igen symptom på en cysta på äggstockarna

Cystor på äggstockarna är ganska vanligt hos kvinnor

Cystor på äggstockarna är ganska vanligt hos kvinnor, så det finns ingen anledning till panik omedelbart om du upptäcker att du redan har en. Det kan vara en funktionell cysta på äggstockarna, en som visas och normalt inte kräver behandling. Inte alla cystor på äggstockarna är cancerogena, men det finns några som kan orsaka obehag och kan kräva mindre behandling. Vissa typer av funktionella cystor är follikulära, gulkroppen, hemorragisk eller DS.

En patologisk cysta på äggstockarna är inte lika vanligt och kan bara identifieras av en läkare. Dessa cystor inkluderar både endometrios och tumörer, och även då kan cysta kan klassificeras som antingen godartade eller elakartade. Om du har visat sig ha en patologisk cystor på äggstockarna, bör din läkare ta itu med tumören omedelbart. Tumörer är vanligtvis minst sex centimeter i storlek, och är beständiga tumörer. I fall som dessa, är det säkrast möjliga vägen att ha en läkare kontrollera om vilken typ av cystor på äggstockarna du har, och dessa kommer att behandlas därefter. Medan funktionella cystor är lättare hanteras, måste du ändå ha dig kontrolleras om det finns ett behov av att arbeta på dem.

Det finns vissa förändringar i kroppen som du bör se upp för som skulle kunna indikera närvaro av en cysta på äggstockarna. Om det finns markerade avvikelser under din menstruation, som att ha smärtsamma perioder, en oregelbundenhet i schemat eller total avsaknad av en period, kanske du vill ha dig själv kontrolleras av en läkare. Om du har stadigt och konsekvent smärta i bäcken, och om smärtan strålar ut till låren och nedre delen av ryggen, eller om du upplever smärta efter eller under samlag, kan du också ha en cysta på äggstockarna. Ett annat symptom är smärta i nedre delen av buken eller en känsla av tyngd i bäcken eller magen. Om du har svårt att urinera, en cysta på äggstockarna som orsakar blockering resulterar i smärta medan urinera eller oförmåga att urinera kan också orsaka detta.

Du kan också söka efter smärta i brösten

Hur man känner igen symptom på en cysta på äggstockarna. Cystor på äggstockarna är ganska vanligt hos kvinnor.
Hur man känner igen symptom på en cysta på äggstockarna. Cystor på äggstockarna är ganska vanligt hos kvinnor.

Du kan också söka efter smärta i brösten, och om du upplever illamående besläktad med graviditet, eller ens akne och onormal tillväxt av hår i delar av kroppen. Det kan vara tecken på att din kropp säger till dig att du har en cysta på äggstockarna. En stegring i viktökning under en mycket kort tid kan också vara indikativ för närvaron av en cysta på äggstockarna. Om du upplever plötslig feber, kräkningar eller vassa buksmärtor, andnöd eller allmän tung trötthet, måste du vara antagen till ett sjukhus för akut vård.

Se till att du schemalägga regelbundna hälsokontroller med din läkare för att söka efter förekomst och identifiering av cystor på äggstockarna. Oftare än inte, cystor som kvinnor har är funktionella och kan behandlas med enkla medicinska procedurer - några cystor bara försvinna vid nästa menstruation. Det är dock fortfarande den mer försiktiga tillvägagångssättet att regelbundet ha ett möte med din läkare för att hålla koll på din personliga hälsa.