E2h

Hur man känner igen symptom på vaginism

Vaginism är en skärpning av musklerna i bäckenbotten i en kvinnas kropp, vilket förhindrar nästan alla penetration i slidan. Om du har problem med att använda tamponger eller har smärtsamma samlag, kan du ha vaginism. Det kan också vara relaterade till en tidigare medicinska tillstånd så måste du ha kunskap om symtomen för att få rätt behandling. Den klassificeras som en psykogen sjukdom eftersom den fysiska smärtan ökar med den emotionella faktorn som bidragit.

Hur man känner igen symptom på vaginism. Identifiera symptomen av vaginism kan vara komplicerat.
Hur man känner igen symptom på vaginism. Identifiera symptomen av vaginism kan vara komplicerat.

  1. Dyspareuni. Det är smärta upplevs av kvinnor före, under och / eller efter vaginalt samlag. Det kan vara förknippad med vaginism, men kolla med din gynekolog. Detta kan också upplevas av män, men oftast är det på grund av vissa medicinska tillstånd så det är mer förknippas med kvinnor. Smärtan kan vara placerad i könsorganen eller inom bäckenet. Men lite smärta och samtidigt ha samlag är acceptabel, kan intensiv smärta vara ett tecken på vaginism.
  2. Typer. Det finns två typer av vaginism, som klassificeras som primär och sekundär. Primär vaginism uppträder hos kvinnor som upplever samlag för första gången. Eftersom väggarna i slidan skärpa, blir det omöjligt för någon typ av penetration till hända. Den sekundära klassificeringen händer när en kvinna som har haft smärtfritt samlag innan plötsligt upplever svårigheter i samlag eller orgasmer. Detta kan orsakas av den plötsliga åtdragning av de vaginala väggarna före eller under sex. Klassificeringen kan vara svårt eftersom vissa kvinnor kan faktiskt bara tolerera smärtan av samlag i åratal utan att någon vet.
  3. Ångest. Man kan känna oro för att ha vaginala samlag på grund av smärtan. Detta kan orsakas av erfarenheter eller problem i det förflutna. Sexuella trauman som våldtäkt eller naturlig förlossning kan orsaka vaginism. Relationsproblem, såsom spänning, kan svartsjuka komplicera även samlag och kan också bidra till att göra samlag ont. Detta kan också orsaka apareunia, som hindrar total penetration.
  4. Demografi. Undersökningar visar att ca 15% av alla kvinnor upplever smärta under sin livstid, dock kan detta inte vara ett tecken på vaginism. Chansen att ha vaginism ökar om man har utsatts för sexuella övergrepp. Det kan också noteras att fall av vaginism är högre för dem som har första gången samlag, även om detta kan bero på att bryta mödomshinnan. Kvinnor över 50 år löper också en högre risk för vaginism. Det föreslås att du rådgöra med din gynekolog om du är över 50 år.

Identifiera symptomen av vaginism kan vara komplicerat

Identifiera symptomen av vaginism kan vara komplicerat, speciellt om kvinnan har en historia av ångest eller har inte upplevt samlag. Om du upplever flera av de symtom som anges här, som konsekvent och svår samlag smärta, kontakta din gynekolog han eller hon kanske kan rekommendera en psykoterapeut. Du kan också genomgå ultraljud och ett bäcken undersökning för att se om det finns några andra problem bortsett från de nämnda symtomen. En bra plats för information, stöd och behandling kan hittas på: vaginismus.com