E2h

Hur man känner igen symptomen på halsbränna

Halsbränna

Halsbränna, även annars känd som sura uppstötningar, är en brännande känsla i området under bröstbenet, som sträcker sig till bröstet, halsen och käken. Halsbränna uppstår när den nedre matstrupen sphincter, muskeln som stoppar maginnehållet från att resa tillbaka till matstrupen, inte stänga. När detta händer, passerar osmält mat tillbaka till den nedre delen av matstrupen, även kallad matstrupen, tillsammans med magsyra. Denna del är känslig för syra och sålunda blir inflammerad, orsakar brännande smärta. Halsbränna är en av de viktigaste symptomen på GERD eller gastroesofageal refluxsjukdom. Men bara för att du upplever halsbränna betyder inte automatiskt att du har GERD. Halsbränna kan faktiskt vara en indikation på andra medicinska tillstånd. Så att du kan bedöma din sjukdom, hjälper det att veta hur man känner igen symptomen på halsbränna. Här är några tips.

Hur man känner igen symptomen på halsbränna. Lär dig skillnaden av halsbränna och matsmältningsbesvär.
Hur man känner igen symptomen på halsbränna. Lär dig skillnaden av halsbränna och matsmältningsbesvär.

  1. Lär dig skillnaden av halsbränna och matsmältningsbesvär. Halsbränna och matsmältningsbesvär ofta misstas för varandra. Medan de är båda matsmältningsproblem, det finns små skillnader i deras orsak och verkan. Ett, matsmältningsbesvär orsakas av oregelbundet intag av mat och felaktigt tuggas mat. Matsmältningsbesvär, med andra ord, har något att göra med den faktiska förbrukningen och nedbrytning av livsmedel. Halsbränna, å andra sidan, är ett mekaniskt problem, ett fel i en viss muskel. Därför deras effekter är olika. Matsmältningsbesvär kan orsaka magsmärtor, medan halsbränna resulterar i en brännande smärta i bröstet. Personer som lider av halsbränna också kan ha svårt att svälja mat, ett problem som inte drabbar människor med matsmältningsbesvär.
  2. Märker om det finns någon smärta i bröstet eller magen efter att ha ätit vissa livsmedel. Konsumera en stor mängd kryddig, söt, stekt, och sura livsmedel oftast utlöser halsbränna. Smärtan ibland är koncentrerad till bröstet eller magen.
  3. Observera om du känner illamående efter att ha ätit. Illamående efter en måltid är ofta ett symptom på halsbränna. Den kommer också med rapningar, uppsvälld känsla, och svårt att andas och hosta.
  4. Notera om svälja successivt blir hård. När du har ofta halsbränna, blir matstrupen foder allvarligt skadad av magsyra. Matstrupen constricts sedan, vilket leder till problem att svälja. Kvävning och känslan av mat som fastnat i halsen är vanliga bland människor som lever halsbränna.
  5. Ta del av en bitter smak. Bitter smak händer när syran rinner tillbaka till matstrupen. Så snart den vidrör baksidan av halsen, lämnar det en bitter eller sur smak.
  6. Inse att andra sjukdomstillstånd kan leda till halsbränna. Bortsett från GERD, kan halsbränna också orsakas av andra tillstånd som fetma, hjärtproblem, diafragmabråck, och även graviditet. Vissa mediciner kan också vara en brottsling. Mediciner som är kopplade till halsbränna är några antidepressiva, kalciumkanalblockerare och betablockerare.

Om du ofta upplever halsbränna

Om du ofta upplever halsbränna, är det bäst att söka medicinsk hjälp. Frekvent halsbränna kan leda till matstrupscancer. Magsyra kan kontinuerligt erodera cellerna i matstrupen och kan så småningom utvecklas till Barretts esofagus och sedan till cancer.