E2h

Hur man känner igen symptomen på leversjukdom

Levern

Levern, som ligger i övre högra delen av buken, arbetar för att ta bort gifter, hjälper i ämnesomsättningen, och producerar galla som hjälper i matsmältningsprocessen. När levern är skadad och sjuka, alla dessa funktioner äventyras, vilket kan leda till allvarliga och livshotande tillstånd. De vanligaste leversjukdomar är hepatit, cirros, och Gilberts syndrom. Hepatit innebär en inflammerad lever och är vanligen orsakas av virus. Skrumplever är bildandet av fibrös vävnad i levern, medan Gilberts syndrom är en onormal ackumulering av bilirubin, den gulaktiga produkten av de röda blodkropparna. Medan vissa leversjukdomar är genetiska, andra orsakas av långvarig intag av alkohol eller droger. Speciellt när levern sjukdomen diagnostiseras sent, är prognosen dålig. Så för att garantera tidig upptäckt och en bättre prognos, lönar det sig att känna till symptomen på leversjukdom. Här är de.

Hur man känner igen symptomen på leversjukdom. Aptitlöshet och viktminskning.
Hur man känner igen symptomen på leversjukdom. Aptitlöshet och viktminskning.

  • Gulsot. Gulsot är gulfärgning av huden och de vita delarna av ögonen. Det händer när det finns en enorm mängd av bilirubin i blodet. När huden förvandlas till en mörkare gul, levern desto mer är skadad. Ökad mängd bilirubin resulterar också i sjukdomskänsla, överdriven sömnighet, och förvirring.
  • Blek avföring. Gallan produceras i levern ger pallen dess mörka färg. När levern äventyras emellertid gallgången hindras och så producerar mindre galla, vilket gör avföringen ljus. Grå och lera-färgad avföring är vanligt bland personer med leversjukdom. Oregelbunden avföring och lös avföring är också uppenbara.
  • Ascites. Vätska uppbyggd i buken orsakar ascites. Detta resulterar då i buken svullnad, vilket är smärtsamt och gör andningen ganska hårt.
  • Aptitlöshet och viktminskning. Leversjukdom orsakar aptitlöshet. Detta beror främst på att den äventyras metabolismen av fett, protein och kolhydrater. Viktminskning kommer då att framgå, som så småningom kommer att leda till svaghet och trötthet.
  • Kräkningar. Lever cancer kommer ofta med kräkningar. Speciellt om matsmältningssystemet påverkas, är kräkningar blod också möjligt. Leversjukdom, i många fall kan leda till magsår och gastrointestinal blödning.
  • Polyuri och polydipsi. Polyuri (frekvent urinering) och polydipsi (ökad törst) är vanliga symptom på leversjukdom. Men eftersom de också förekommer i många andra sjukdomar, dessa två är inte avgörande tecken på leversjukdom.
  • Hepatisk encefalopati. Orsakas av giftiga uppbyggd, är hepatisk encefalopati ett slut-skede symptom på leversjukdom. Det kännetecknas av nedsatt psykiska funktioner såsom förvirring och glömska. Hepatisk encefalopati indikerar att leversjukdom är mycket allvarliga och kan faktiskt leda till döden.

Andra symptom på leversjukdom är böjda naglar

Andra symptom på leversjukdom är böjda naglar, feber, uppsvälld känsla, huvudvärk, yrsel, plötsliga anfall, allergi, depression, håravfall, hypokondriker smärta, röda och kliande ögon och ryggvärk. När du visar något av dessa symtom, omedelbart rådgöra med en läkare. Medan andra symptom uppstår plötsligt, andra utvecklar progressivt och kan även påverka andra delar av kroppen. I många fall kan leversjukdom leda till cancer eller, ännu värre, dödsfall.