E2h

Hur man känner igen symptomen på psoriasis

Med Psoriasis kan vara en obekväm tillstånd

Med Psoriasis kan vara en obekväm tillstånd. Det är en hudåkomma där hudceller bildas för fort, vilket leder till döda hudceller bygga upp. Uppbyggnaden av döda hudceller visar oftast upp som röda och fjällande fläckar. Psoriasis förekommer ofta hos vuxna. Även om inte en farlig sjukdom, kan de fjällande fläckar vara ful och kan ofta leda till låg självkänsla och frustration. Psoriasis kan behandlas om du har möjlighet att känna igen symptomen omedelbart. Om du vill ta reda på om du lider av psoriasis, nedan sätt om hur man identifierar denna hudåkomma.

Hur man känner igen symptomen på psoriasis. Har en regelbunden hud check-up.
Hur man känner igen symptomen på psoriasis. Har en regelbunden hud check-up.

  • Har en regelbunden hud check-up Oroa dig inte,. Kommer du inte att behöva boka en tid med en hudläkare eller läkare för detta. Du kan göra denna kontroll upp på egen hand. Minst en gång varje månad, ta några minuter för att ge hela kroppen en komplett hud check. Inför en stor spegel och se om du hittar några nya utslag, födelsemärken eller andra märken på huden. Se till att du gör detta i ett starkt upplyst rum så att du kan se din hud tydligt. För svåra att nå platser, använd en kompakt spegel. Om du hittar några onormala hudutslag, har din läkare ser det genast.
  • Kontrollera huden för fjällande fläckar. Den vanligaste formen av psoriasis är plackpsoriasis, som kännetecknas av närvaron av röda och fjällande fläckar på huden. Dessa fläckar är röda och upphöjda, vanligen flingor med vitaktiga och även silverglänsande fjäll. Kontrollera din hud för dessa fjällande fläckar. När du hittar dem, gå till en hudläkare eller din läkare för att få dem behandlade.
  • Kontrollera under alla veck i huden. Om du är överviktig och har hudveck, se till att du kontrollerar under dessa också. En form av psoriasis, som kallas invers psoriasis orsakas av friktion och svett, vilket vanligtvis sker inom dessa hudveck. Se till att du kontrollerar under vecken så att du inte har någon av dessa utslag där.
  • Glöm inte dina fötter och dina händer. I din grundlig genomsökning av hela kroppen, kanske du glömmer att läsa dina händer och fötter. Ta reda på om det finns små blåsor i dem. Dessa blåsor är oftast fylld med vätska och kan se smärtsamt, men de verkligen inte. Dessa är vanligtvis symtom på en sällsynt form av psoriasis som kallas pustulös psoriasis.
  • Kontrollera din kropp för röda droppar-liknande hudutslag. Bortsett från att titta ut för röda, fjällande fläckar, kan du också kontrollera om du har små, röda droppar-liknande märken på huden. Dessa uppträder vanligen i bagageutrymmet, dina lemmar och även din hårbotten, så uppmärksam på dessa områden. Detta är symtom på en annan form av psoriasis som kallas Guttae Psoriasis.


Psoriasis kan lätt behandla när du upptäcker att du har det

Psoriasis kan lätt behandla när du upptäcker att du har det. Gå bara till din läkare och be om olika mediciner eller salvor du kan ta eller använda för att behandla utslag varje gång du har ett utbrott. Om utslag förvärras, även efter behandling, gå tillbaka till läkaren för fler tester, eftersom dessa kan vara symtom på andra hudsjukdomar.