E2h

Hur man känner igen tecken på autism

Autism är en störning i utvecklingen som kan diagnostiseras från barndomen till när ett barn når två och ett halvt år gammal. Det är vanligare än någonsin, med cirka 60 barn med diagnosen autism för varje 10.000 födslar. Det finns fler pojkar med diagnosen autism än flickor.

Det finns många tecken en förälder kan leta efter

Hur man känner igen tecken på autism. Observera ditt barn i spädbarnsåldern.
Hur man känner igen tecken på autism. Observera ditt barn i spädbarnsåldern.

Det finns många tecken en förälder kan leta efter. Ju tidigare ett barn diagnostiseras, desto bättre. Det finns hjälp att få. Här är hur man känner igen möjliga tecken på autism.

  1. Observera ditt barn i spädbarnsåldern. Det finns utvecklingsstörningar markörer vid varje utvecklingsstadium. Om ditt barn inte möter eller ligger bakom dessa som utvecklings markörer, berätta barnläkare din oro. Det är viktigt att ta itu med dessa frågor med en barnläkare så tidigt som möjligt. Om ditt barn har en utvecklingsstörning problem, hans chanser att lyckas är större ju tidigare han får hjälp.
  2. Kontrollera ditt barns tal eller kommunikationsförmåga. Är han pratar? Gör han upprepade ljud och sedan plötsligt slutar och inte göra det för månader i taget? När han talar, är hans röst i monotone?
  3. Observera hans motorik. Gör han repetitiva rörelser som gunga fram och tillbaka och flaxa med armarna? Har släppa han avsiktligt saker, plocka upp det och göra det igen? Biter han spotta, gnugga fötterna ihop eller ständigt gå på spets tå?
  4. Ta del av hans sociala kompetens. Har ditt barn leende av sex månaders ålder? Gör han ögonkontakt? Interagerar han med andra människor? Vill han leka med andra barn eller vill han behålla för sig själv?
  5. Observera hans reaktion på stimuli. Spädbarn och små barn bör se till din riktning om du gör ett högt ljud eller försöka fånga deras uppmärksamhet. Betalar han uppmärksamhet när du klappa eller ring hans namn? När du trycker hans hud, reagerar han? Har han reagerar dåligt på plötsliga höga ljud? När han ser ett blinkande ljus, kan han stirra på den för lång tid?
  6. Se till att du tar ditt barn för sina regelbundna läkarbesök. En bra barnläkare ska kunna ta del av ovanliga beteende eller fördröjda utvecklings markörer i ditt barn.

Om du märker något av dessa saker, eller om du har en känsla av att något inte är helt rätt med ditt barn, ta honom till barnläkaren direkt. Din pedia bör utföra vissa tester på kliniken och kan hänvisa dig till en utvecklande specialist.

Om ditt barn får diagnosen autism

Det finns många tecken en förälder kan leta efter. Om ditt barn får diagnosen autism.
Det finns många tecken en förälder kan leta efter. Om ditt barn får diagnosen autism.

Om ditt barn får diagnosen autism, misströsta inte. Du måste acceptera att ditt barn kan utvecklas annorlunda än andra men det kommer att bli framsteg. Det finns hjälp och stöd finns. Det finns behandling som fungerar och har visat att visa förbättring. Vissa hör att göra kostförändringar samt delta sjukgymnastik klasser.

Kontrollera det europeiska Autism Society for en lista över resurser om du behöver hjälp på americanautismsociety.org .