E2h

Hur man känner igen tecken på barn uttorkning

Uttorkning händer när ditt barn förlorar för mycket vätska genom kräkningar, diarré, och överdriven svettning. Extrem värme och oregelbundna intag av vätska kan också leda till uttorkning. Även om det verkar enkelt, är barn uttorkning ett allvarligt medicinskt tillstånd. Det lämnar kroppen svag och slö. Och om den inte behandlas omedelbart, kan ett svårt fall av uttorkning leda till chock och kan sätta ditt barn i stor fara. För att undvika komplikationer, är det lämpligt att du kontrollerar ditt barn för tecken på uttorkning. Här är de tecken du bör titta efter.

Hur man känner igen tecken på barn uttorkning. Småbarn har torr hud.
Hur man känner igen tecken på barn uttorkning. Småbarn har torr hud.

  • Småbarn har torr hud. Ett litet barn som lider av uttorkning har torr, rynkig hud. Om du trycker på och släpper hans hud, kommer det att ta mer än två till tre sekunder för den att återgå till sin normala form och färg. Hans hud känns också lite kallt. Han har också spruckna läppar, insjunkna kinder och till synes torr tunga.
  • Småbarn producerar inga tårar. Det finns tillfällen när ditt barn vill få uppmärksamhet och dramatiskt gråter utan tårar. Detta är normalt och inte ofta indikera uttorkning. Men när ditt barn gråter och betyder det, som när han är sårad eller rädd, men inte har revor, kan han lider av uttorkning. Hans ögon kan också vara insjunkna, ett tydligt tecken på att han saknar tillräckligt med vätska i kroppen.
  • Småbarn kissar mindre. Ditt barn ska kissa mer än sex gånger. Om han kissar mindre än att han troligen är uttorkad. Ett annat tecken är när han inte kissa i tre till 12 timmar. Men när han gör urinera, är hans urin mörkare i färgen. För att veta om ditt barn är uttorkad, kolla hans blöja från gång till gång. Om han redan är pott utbildade, försöker övervaka sina toalettbesök rummet.
  • Småbarn är slö. En uttorkad barn är allmänt slö, sömnig och trött. Han spelar inte lika aktivt som han brukar och tillbringar den mesta tiden sovande. Om han råkar vara vaken, han verkar inte intresserade av vad fysisk aktivitet. Han kan dra sig tillbaka till ett hörn och kan tyckas vara att flytta mycket långsamt.
  • Småbarn är lätt irriterad. Gör ett litet barn cranky och gnällig uttorkning. Han fusses över de minsta saker, även över saker som inte var ett problem för honom innan. Denna skylt är lätt att lägga märke till hos småbarn som oftast glada.
  • Småbarn är extremt törstiga. Om ditt barn är oftast inte sugen för vatten, är det ganska svårt att veta exakt om han är törstig. Men försök att erbjuda honom vatten. Om han lätt tar den och dricker non-stop, är han sannolikt väldigt törstig och väldigt uttorkad.

Om du misstänker att ditt barn är uttorkad

Om du misstänker att ditt barn är uttorkad, omedelbart ge honom vätska som vatten, Gatorade, och vätskeersättning som Pedialyte. Undvik att ge honom drycker med hög sockerhalt, såsom juice. Det kommer inte att tillfredsställa sin törst och kommer inte att lösa hans uttorkning. Speciellt om barnet verkar inte vara bra, är håglös, och urinerar mindre, söka medicinsk hjälp på en gång.