E2h

Hur man kommunicerar med en icke - verbal barn

En av autism utmaningar i livet!

Laryngit är en virusinfektion som påverkar struphuvudet och användningen av stämbanden. Autism är en sjukdom som påverkar olika delar av en människas liv såsom deras kommunikationsförmåga, deras behandling av information, utveckling av överkänsliga frågor och så mycket mer. I fallet Dasan, min son, ett av de områden i hans liv påverkas av denna sjukdom gjorde honom officiellt en icke-verbal barn. Nu är frågan: "Hur man kommunicerar med en icke-verbal barn?"

Eftersom han fick diagnosen Autism vid 3 års ålder har han använde flera kommunikationsverktyg för att uttrycka sina behov, sina känslor och önskningar till oss och andra. Medan vi är stolta över att se att hans ordförråd utökas till ca 10 ord, han behöver fortfarande dessa andra verktyg som hans vokabulär är inte tillräckligt omfattande för att kommunicera effektivt med andra.

På ett sätt skulle hans verklighet jämföras med följande situation. Tänk att du är en turist som besöker Kina. Du vet inte språket och du frågar runt efter närmaste toalett. Vilka verktyg skulle du använda för att förstå? I Dasan värld, dessa verktyg är en del av en daglig praxis. Du kommer att bli förvånad över hur lika dessa verktyg är mellan någon drabbas av autism och någon som lider av laryngit. Här är hur man kommunicera med en icke-verbal barn.

  1. Visa mig älskling! Eftersom han var ett litet barn, har Dasan använt detta verktyg för att kommunicera sina behov och önskemål. Om objektet är liten nog, ger han den till oss. Annars leder han oss till den. Han använder vår hand och fingrar att peka på är. Varför? Helt enkelt därför att för en okänd anledning vägrar Dasan peka själv.
  2. Bilder är mer än tusen ord. Hemma och i skolan, nu när han är i skolåldern vid 7 års ålder, ger Dasan oss den bild som representerar hans behov eller önskemål. Vi använder PECS (Picture Exchange Communication System) med hjälp bilder för att kommunicera med vår son. Hemma, bilderna är på kylskåpet. I skolan är de i en ficka på väggen.
  3. Teckenspråk är ett bra verktyg. Teckenspråk har funnits i våra liv sedan min son började få hjälp av specialister efter hans diagnos. Skolan är också lära honom några tecken, gradvis utöka sin repertoar.
  4. Kroppsspråk säger en hel del. Dasan ofta använder kroppsspråk, uttrycka sina behov och känslor genom hans handlingar och reaktioner. En av hans problem finns ett behov av tryck. Han kommer att använda vår Labrador retriever att visa vad han vill ibland. Dasan kommer lätt tryck på hundens sida att låta oss veta att han behöver trycket. Trycket kan lindras av en massage, varvid en vägd filt eller väst, en stor kram eller insvept i en filt. Om han har en huvudvärk, kommer han slår lätt huvudet med båda händerna.
  5. Skriv allt om du kan! Förra året på mors dag, gav min son mig ett kort som han skrev själv. När hans lärare frågade mig i år vad var vårt mål för vår son, föreslog jag att han skulle lära sig mer stavning och hur man skriver på datorn. Som jag förklarade, tills han blev 7 år gammal, hade han 50% chans att bli verbalt en dag. Denna procentsats minskar tills han blir 13 år gammal. Därefter skulle det betraktas som ett mirakel. Jag vill att han ska behärska detta verktyg för att kommunicera med oss.

Hur man kommunicerar med en icke - verbal barn. Bilder är mer än tusen ord.
Hur man kommunicerar med en icke - verbal barn. Bilder är mer än tusen ord.

Som ni kan se, alla dessa verktyg är de som du vill använda när lider Laryngit. Skillnaden mellan din situation och autism eller någon annan icke-verbal person är att det är deras dagliga arbete. Du kan nu förstå hur man kommunicera med en icke-verbal barn eller någon annan person som lever med samma fråga.