E2h

Hur man lär sig om litium

Jag frågade en gång en person som led av manodepressivitet (eller bipolär sjukdom) för att beskriva sina erfarenheter av skillnaden mellan mani och depression. I hans ord: "När jag är manisk, jag Gud, och när jag är depressiva, jag är Satan." Denna förklaring tog verkligen hem till mig de utmaningar att hantera en psykisk sjukdom som bipolär sjukdom.

Läkemedlet litium är en populär drog för behandling av bipolär sjukdom (och några andra affektiva störningar). Människor som lider av bipolär djupgående sjukdom upplever förändringar i humör, som beskrivs ovan. Den maniskt tillstånd kan inkludera ilska och irritabilitet utöver falsk känsla av eufori som är mer allmänt betraktas som mani. Det depressiva tillståndet är främst en känsla av hopplöshet och sorg skrift larg.

Medan mekanismen för hur litium motarbetar bipolär sjukdom fortfarande något av ett mysterium, är det känt att arbeta på det centrala nervsystemet och att interagera med en mängd av neurotransmittorer och receptorer.

  Här är några saker att veta om läkemedlet litium:

  1. Litium tas oralt via kapsel (inklusive en långsam frisättning kapsel), sirap eller tablett (inklusive en långsam frisättning).
  2. Det tar 2-3 veckor att nå den nivå av litium i ett system där resultat kommer att upplevas. Dessutom kan nivåerna behöva justeras för att uppnå optimal effekt. Detta innebär att patienten måste ha tålamod (no pun intended!) I väntan på att uppnå de önskade resultaten.
  3. Den dos som krävs för att påverka humörstörningar endast strax under en dosmängd som kan vara giftiga. Således blodnivåerna av litium måste övervakas noggrant under behandlingen, tillsammans med njurar och sköldkörtelfunktion.
  4. Litium måste tas exakt enligt anvisningarna som kommer att vara på daglig basis i regelbundet åtskilda doser, ordinerats av läkare. Detta sätt kommer mängden litium i blodet förblir konstanta.
  5. Eftersom litium påverkar regleringen av natrium och vatten i kroppen, är det viktigt att dricka 2-3 liter vatten eller andra vätskor dagligen för att undvika uttorkning.
  6. Förlora alltför mycket vatten och salt från sin kropp kan leda till allvarliga biverkningar från litium. Således måste extra försiktighet iakttas i varmt väder och under alla aktiviteter som orsakar kraftig svettning (dvs. träning eller bastu). Dessutom kan en betydande förändring i kosten (särskilt natrium innehåll i kosten) eller någon sjukdom som orsakar svettning, kräkningar eller diarré påverkar litium nivåer. Du bör alltid vara på den säkra sidan att kontrollera med din läkare under dessa omständigheter.
  7. Ta aldrig diuretika medan litium. Låt din läkare vet alla mediciner som du tar.
  8. Indikationer på att kroppen har alltför hög nivå av litium är diarré, orolig mage (inklusive illamående eller kräkningar), aptitlöshet, trötthet, muskelsvaghet, sluddrigt tal, brist på samordning, skakningar och desorientering.
  9. Litium bör tas efter att ha ätit för att minska magbesvär och en möjlig laxerande effekt.
  10. Även på en gång litium behandling ansågs olämpligt för barn, nyare studier visar dess användbarhet vid behandling av tidig debut bipolär sjukdom.

Hur man lär sig om litium. Det tar 2-3 veckor att nå den nivå av litium i ett system där resultat kommer att upplevas.
Hur man lär sig om litium. Det tar 2-3 veckor att nå den nivå av litium i ett system där resultat kommer att upplevas.

Om du är i en position av att ha ordinerats litium, är chansen att du har upplevt några extrema upp-och nedgångar i livet. Vänligen inse att litium kan erbjuda dig möjligheten att få kontroll över dina känslor och därmed kunna gå vidare i ditt liv på ett sätt som du aldrig tidigare upplevt.

Några som har ordinerats drar litium ifrån att ta det eftersom de potentiella biverkningar kan verka skrämmande. Jag uppmanar er att titta på din diagnos på samma sätt som någon diagnosen diabetes kan. Ja, det skulle vara bättre att inte ha tillstånd i första hand, och det kommer att finnas utmaningar att hantera det, kan dock lämplig behandling förändra ditt liv till det bättre. Litium erbjuder dig möjligheten att vara herre över dina känslor istället för att dina känslor styra dig.