E2h

Hur man lär sig riskfaktorer för tjocktarmscancer

Riskfaktorer är några saker som kan öka dina chanser att ha en viss sjukdom. Det finns riskfaktorer som du kan kontrollera, men vissa av dem är naturligt förekommande och du har ingen kontroll över. Det är viktigt att du lär dig de riskfaktorer av tjocktarmscancer i unga år så att du kan förbereda dig eller göra några förändringar i din livsstil som kan minska chanserna att få sjukdomen.

Hur man lär sig riskfaktorer för tjocktarmscancer. Ålderdom.
Hur man lär sig riskfaktorer för tjocktarmscancer. Ålderdom.

Här är några av de riskfaktorer för tjocktarmscancer:

  • Ålderdom. En av riskfaktorerna för tjocktarmscancer är ålderdom och detta är något som du inte kan kontrollera. Enligt statistiken är cirka 90 procent av människor som har tjocktarmscancer 50 år och uppåt. Detta betyder inte att yngre människor inte får tjocktarmscancer. Det betyder bara att det finns en större chans att få tjocktarmscancer när man är äldre.
  • Släkthistoria. Du löper större risk att få tjocktarmscancer om du har en familjemedlem som drabbats av sjukdomen. Detta kan vara vem som helst från dina föräldrar eller syskon. Risken är ännu större om det familjemedlemmen fick diagnosen cancer innan 50 års ålder. Om så är fallet, är det bäst att få kontrolleras upp för sjukdom så att du kan fånga den tidigt och har de nödvändiga behandlingar.
  • Diet. Du bör vara försiktig om din kost för att undvika att få tjocktarmscancer. Det finns många andra sjukdomar som du kan utveckla om du inte har en hälsosam kost. De som tar fet mat löper större risk att få tjocktarmscancer. Detta är särskilt fallet om det är låg fiber i kosten. Om du är någon som inte har en hälsosam kost, är det dags att ändra ditt sätt att undvika att bli sjuk i framtiden. Se till att äta välbalanserade måltider och undvika att äta bearbetade livsmedel.
  • Polyper. En polyp är ett tillstånd där vissa utväxter visas på delar av kolumnen eller ändtarmen. Om dessa utväxter inte tas bort, kan de utvecklas i mer allvarliga tillstånd som tjocktarmscancer. Det är viktigt att få screening för polyper för att fånga det omedelbart och den tas bort för att undvika att få tjocktarmscancer.
  • Livsstil. Livsstilsval kan också öka risken för att få tjocktarmscancer. Om du är en rökare eller en tung dricker, är du i riskzonen för att få sjukdomen. Detta gäller även för människor som inte utnyttjar sina kroppar. Det är saker som du kan kontrollera. Det är bättre att börja ändra i en hälsosam livsstil nu istället för att vänta på sjukdom för att komma till dig innan du ens tänker på att göra bra val.


När man blir äldre, är det bäst att du får regelbundna kontroller med din läkare bara för att se om du är frisk. Bli av med dåliga vanor och börja leva ett hälsosamt liv för att undvika att få tjocktarmscancer och andra sjukdomar som kan utvecklas på grund av dina dåliga vanor.