E2h

Hur man läser EBV blodtestresultat

För att avgöra om en person lider av mononukleos (Mono), läkaren beställer en EBV blodtest. EBV står för Epstein-Barr-virus. Detta test upptäcker närvaron av antikroppar (kliniskt kallas antigener heterofila aggluntination) som riktar EBV.

Vad är Mono?

Mononukleos

Mononukleos, en infektion som orsakas av Epstein-Barr-virus, finns i slem och saliv, vidare från person till person genom kyssar. Ett annat sätt att kontrakt denna infektion är genom utbyte av skedar, gafflar, glas och andra köksredskap mat med en smittad person. Exponering för en EBV positiv person hostar eller nyser kan också infektera en annars Mono-fria individen.

Hur man läser EBV blodtestresultat. Titta på EBV Ab VCA (viruskapsiden antigen) IgM markör.
Hur man läser EBV blodtestresultat. Titta på EBV Ab VCA (viruskapsiden antigen) IgM markör.

Symtom på Mono inkluderar:

 • Feber
 • Trötthet
 • Ont i halsen
 • Svaghet
 • Svullna lymfkörtlar hittades i nacke och armhålorna
 • Nattliga svettningar
 • Ibland förstorad lever och / eller mjälte

Hur man läser EBV blodtestresultat

Om din läkare misstänker att du har Mono, kommer han beställa en Monospot eller EBV blodprov. Andra typer av blodprov kommer att behövas om EBV blodvärden är oklart. Under tillväxten av Epstein-Barr-virus i kroppen, är antikroppar mot detta virus produceras. Här är vad resultatet av en EBV blodprov kan tyda.

 1. Titta på EBV Ab VCA (viruskapsiden antigen) IgM markör. Detta är den markör som visas först. Ett antal större än ett är det första tecknet på en pågående virusinfektion eller en mycket ny infektion av EBV. Om det är negativt, men de andra indikatorer är positiva, kan det tyda på att du tidigare kontrakterade mono. Detta bör gå bort i 4 - 6 veckor.
 2. Titta på EBV VCA (viruskapsiden antigen) IgG markör. Ett positivt resultat, en som är större än 120, indikerar att patienten har haft viruset i en vecka. När du har smittats Mono, kommer ett positivt resultat visas alltid i alla dina EBV blodprov visar att du en gång smittats av EBV viruset innan. En negativ avläsning indikerar mottaglighet för virus eller en infektion som är i processen för att lösa sig.
 3. Läs markören för EBV NA (nukleära antigen) IgG. Detta kommer att läsa positiva (över 120) 2 till 4 månader från att smittas av viruset och för återstoden av patientens liv.
 4. Titta på EBV EA-D (tidig-D-antigen) IgG markör. Det kommer att vara större än 120 (positivt) om viruset har funnits i en vecka. I 80% av personer med detta resultat, kommer viruset vara borta efter två veckor.
 5. Läs heterofila äggantikroppar. Ett positivt resultat visas för en aktuell infektion med Mono. Falskt negativa är vanligare hos barn. Falska positiva är förknippade med andra villkor.

Titta på EBV VCA (viruskapsiden antigen) IgG markör. Titta på EBV EA-D (tidig-D-antigen) IgG markör.
Titta på EBV VCA (viruskapsiden antigen) IgG markör. Titta på EBV EA-D (tidig-D-antigen) IgG markör.

Den EBV blod test används för att påvisa antikroppar mot Epstein-Barr-virus. Det är ett viktigt verktyg för att diagnostisera körtelfeber. Mono har inget botemedel, viruset helt enkelt går bort i tiden. Om inte patienten är nedsatt immunförsvar eller om patienten har genomgått en organtransplantation, finns det liten möjlighet att re-infektion. EBV blodprover bättre läses och analyseras av en läkare. Falskt negativa liksom falska positiva test kan förekomma för patienter med andra sjukdomar. Läkare förlitar sig på andra tester i kombination med EBV blodprov att tydligt diagnostisera Mono.