E2h

Hur man läser etiketter näring uppgifter

Food and Drug Administration kräver att alla företag som paket mat att ta med näringsmässiga etiketter på förpackningen. Medan etiketterna är tänkta att vara lätt för alla att läsa, de kan vara förvirrande och svårt ibland. Här är några tips om hur man korrekt läser en näringsvärdesdeklarationen.

  1. Portionsstorlek-Nutrition etiketter är kanske den mest förvirrande när det gäller att portion. Det viktigaste att tänka på är att etiketten inte baserar sina siffror på hela paketet. Istället, är de siffror och procentsatser baserade på vad som anses en portion. Högst upp i en etikett talar om hur mycket som finns i en portion och hur många portioner är i paketet. Till exempel, en 20 oz. dryck har verkligen cirka 2,5 portioner i hela behållaren. Om du sitter ner och dricker det hela, måste du multiplicera alla nummer på etiketten med 2,5 för att räkna ut hur mycket du har haft.
  2. Kalorier-Den är Kalorier avsnittet delas upp i två delar: kalorier och kalorier från fett. "Kalorier" är den totala mängden kalorier i en portion. Kalorier från fett berätta hur många av det totala antalet kalorier är från fett i maten. Kom ihåg att dessa siffror inte säga hur många kalorier i hela paketet. Det är Kalorier i en portion, så du kommer att behöva multiplicera den siffran med dock många portioner finns det att ta reda på hur många kalorier totalt finns i förpackningen.
  3. % Dagskurs-Denna del av märkningen talar om hur många procent av det rekommenderade dagliga intaget du får från en portion. Den rekommenderade dagliga intaget är baserad på en 2000 kalorier per dag diet. Om du äter mer eller mindre än 2000 kalorier på en dag, kommer dessa siffror måste räknas för att passa dina behov. Ditt mål är att nå 100% av alla de punkter som anges på förpackningen för att bibehålla en hälsosam diet. Att gå över ersättningen kan så småningom vara skadligt för din hälsa.
  4. Mättat vs Transfett-Den är totalt fett del av etiketten delas upp i två delar: mättat fett och transfetter. Både mättat fett och transfett kan höja dina kolesterolnivåer och leda till hjärtproblem om alltför mycket konsumeras. Transfett är värre än mättat fett, men eftersom den är tillsatt fett från stekning eller behandling, medan mättat fett är "naturligt" fett finns i animaliska produkter.
  5. Ingredienser - Detta avsnitt förklarar vad som används för att göra produkten. Denna del av märkningen är ett bra ställe att börja, speciellt om du är allergisk mot vissa ingredienser. Ingredienser är listade i den ordning hur mycket som används i produkten från mest till minst. Var medveten om dolda socker i form av sirap, fruktos, sackaros, eller en kombination. Varje ingrediens som innehåller "klorid" är sannolikt någon form av salt, så om du uppmanas att minska ditt intag av salt, hålla sig borta från dessa produkter.

Hur man läser etiketter näring uppgifter. Portionsstorlek-nutrition.
Hur man läser etiketter näring uppgifter. Portionsstorlek-nutrition.

Förstå hur man läser en näringsvärdesdeklarationen är det första steget till en hälsosam kost. Skära ned på kalorier, fett och kolesterol kan hjälpa dig gå ner i vikt och minska eventuella framtida hälsoproblem såsom hjärtsjukdomar och diabetes. Informerade matvanor och regelbunden motion kan ge dig ett långt och hälsosamt liv.