E2h

Hur man ökar sociala kontakter för tonåringar med Aspergers syndrom

Aspergers syndrom är en sällsynt tillstånd som kännetecknas av svårigheter att interagera och umgås med andra människor. Barn med Aspergers syndrom brukar tala före 2 års ålder som vanliga barn gör. Detta är ett livslångt tillstånd och patienten måste kämpa med sina symtom som fasta rutiner, platt tal utan ögonkontakt, och bristande samordning, särskilt under tonåren. Föräldrar och vänner patienterna kunde bidra till att öka den sociala interaktion tonåringar med Aspergers syndrom.

Hur man ökar sociala kontakter för tonåringar med aspergers syndrom. Tänk på tonåring intressen.
Hur man ökar sociala kontakter för tonåringar med aspergers syndrom. Tänk på tonåring intressen.

  • Tänk på tonåring intressen. Tonåringar med Aspergers syndrom har svårt att interagera med andra människor, särskilt barn deras ålder. De har också mycket få intressen, så det är mycket viktigt att ta del av sina hobbies och intressen. De flesta barn är intresserade av kortspel som Yu-Gi-Ho, Pokémon, Warhammer, Magic och kaotisk. Du kan gå till din lokala butiker kortspel och be om scheman av spel eller turneringar, och ta din tonåring med dig.
  • Känner sina rutiner. Ett av symptomen på Aspergers syndrom är att ha mycket få men fasta rutiner. De gillar inte förändringar. Kom ihåg att du inte kan få dem att ändra, eftersom det kommer bara irritera dem och få dem att känna oönskade. Lär känna sina dagliga rutiner och låta dem följa den.
  • Prata med dem. Tonåringar med Aspergers kanske inte kan kommunicera som andra barn deras ålder. De har platt tonfall och kan inte göra ordentlig ögonkontakt, men det betyder inte att de inte vill prata med dig. Prata med dem och få dem att känna sig viktiga och ville.
  • Skjut inte dem för hårt. Till skillnad från vanliga växande tonåringar, de har begränsningar. De har minimal koordination och balans. Det kan vara svårt för dem att göra vissa saker, t.ex. att cykla eller att idrotta. Förstå deras gränser och respektera det.
  • Skrik inte. Prata men inte skrika. Höga ljud inte bara irritera dem, de gör dem också upprörd och orolig. De tjura oftast och dra när du skriker åt dem. Du kan fortfarande tillrättavisa dem, ge kommandon eller berätta för dem om de har gjort något fel. Tala i normal takt, men använd en normal samtalston.
  • Lyssna. Tonåringar med Aspergers syndrom prata mycket, mest om deras favorit ämne. Försök att lyssna. Det kan verka som en ändlös babblande, men det skulle hjälpa till att öka deras förtroende om de vet att du tar intresse av vad de säger.
  • Var inte lätt förolämpade. De ovanliga beteenden av barn med Aspergers kvarstår genom tonåren. De har dålig social interaktion, ovanligt beteende, intressen och aktiviteter. De får inte vara medvetna om sin tonfall eller hur de talar. Detta kan tyckas framstå som respektlöshet, men du måste förstå att detta är bara symptom på sin sjukdom.

Nyckeln för att öka förtroendet hos tonåringar med Aspergers syndrom är att känna sin sjukdom. Du kan hjälpa dem att lära sig att umgås och interagera.